fbpx

Rekordna inflacija, visoke cene goriva, pomanjkanja: Biden pravi, da gre Ameriki vse po načrtu

Ameriški predsednik Joe Biden (Foto: epa)

Dementni ameriški predsednik Joe Biden je prepričan, da so ZDA pod njegovim medlim vodstvom na pravi poti. Biden je med redkimi, ki te dni to še verjame.

Premikamo se, a smo na pravi poti in pred nami je še veliko dela,” je nekoliko zmedeno pripovedoval zbranim v Virginiji ameriški predsednik Joe Biden. Po pričakovanjih je Biden pozabil, da se v ZDA trenutno soočajo s povečano inflacijo, visokimi cenami goriva in splošnim pomanjkanjem zaradi prekinitev v dobavni verigi.

Po Bidnovih trditvah naj bi bili, kakor poroča Breitbart, Američani te dni deležni večje blaginje doma, več naj bi se proizvajalo, medtem ko naj bi borzam zelo dobro kazalo. “Poglejte, borze so zdaj višje, kot kdajkoli prej,” je povedal Biden. “Ugibam, da gre vsem dobro!” Navkljub dejstvu, da je del demokratov ustavil Bidnovo agendo v kongresu, pa je ameriški predsednik vseeno zbranim obljubil boljšo infrastrukturo, boljši dostop do interneta po državi, brezplačen vrtec in malo šolo, cenejša zdravila na recept in menjavo svinčenih cevi v šolah in domovih po ZDA. Ob seznamu obljub bi človek pomislil, da je govora o kateri od držav tretjega sveta in ne ZDA.

Več delovnih mest kot kdajkoli prej
Biden se je pri tem spomnil tudi na svojega predhodnika Donalda Trumpa in poudaril, da je Trump edini predsednik po Herbertu Hooverju, ki  je v času svojega mandata število delovnih mest skrčil namesto povečal. Pri tem je Biden pozabil, da je gospodarstvo pod Trumpom cvetelo vse do pandemije covida-19, za katero obstajajo verjetni indici, da jo je zorkestrirala ameriška globoka država.

45. ameriški predsednik Donald Trump (foto: EPA)

Ameriški predsednik se je bistveno več časa kot z aktualnim stanjem ukvarjal z dosežki svojega predhodnika. Trumpu je tako zameril, da se je v času njegovega predsedovanja proti covidu-19 cepilo “samo dva milijona ljudi”, a dejstvo je, da je Uprava za hrano in zdravila (FDA) izdala izredno dovoljenje za rabo cepiva šele decembra 2020, mesec dni pred Trumpovim odhodom iz Bele hiše v obskurnost.

Biden se je ravno tako hvalil, da pod njegovim vodstvom nastaja več delovnih mest kot pod katerim koli njegovim predhodnikom v ameriški zgodovini. Spet je pozabil, da je razlog za to sproščanje ukrepov, ki so omogočili oživitev gospodarstva. Biden tudi ni omenil, da gre zahvala rekordnemu številu prostih delovnih mest delavcem, ki so uvideli, da delodajalci njih bolj potrebujejo kot obratno. V ozadju se skrivajo številni razlogi. Od delavcev, ki so jih pripravljeni nagnati na cesto, ker se ne želijo cepiti, do nezadovoljstva tistih, ki so uvideli, da jim trenutni delovni pogoji ne omogočajo nikakršne finančne varnosti.

Ivan Šokić