fbpx

Republikanci bodo preiskali nenavadno visoke najemnine med očetom in sinom Biden

Ameriški predsednik Joe Biden (Vir: STA)

Po medijskem razkritju davčne napovedi sina predsednika ZDA je ta sedaj dobila še politični odmev. Hunter Biden naj bi glede na uradni dokument svojemu očetu, v času ko je živel v njegovi rezidenci, plačeval 49 tisoč in nekaj dolarjev na mesec v obliki najemnine. Sedaj je razkrito, da je isto vsoto nakazal tudi družbi House of Sweden za najem pisarne, kjer je imelo nato skupne prostore družinsko podjetje Bidnovih in kitajsko podjetje CEFC China Energy Co. Družinsko podjetje Bidnovih je namreč malo pred tem izpogajalo posel s Kitajci, sam predsednik Združenih držav pa je bil v poslu udeležen v višini desetih odstotkov, poroča Breitbart. 

Zadeva je sila nenavadna, ravno zaradi tega, ker se vsoti za najemnino prostorov in najem družinske rezidence povsem skladata. Vzporedno s to nenavadno poslovno prakso pa je javnost izvedela za še dodatno okoliščino zadeve, in sicer, da je Hunterjeva davčna napoved navedla družinsko rezidenco kot njegovo prebivališče, ravno v tej rezidenci pa so bili pred kratkim odkriti številni zaupni dokumenti, ki jih je Biden odnesel po tem, ko je z Barackom Obamo zapustil Belo Hišo. Za identično dejanje so agenti FBI vdrli in preiskali Trumpovo rezidenco Mar a Lago, celotna afera pa je hitro dobila mednarodno pozornost.

Republikanska kongresnica Elise Stefanik in New Yorka sedaj trdi, da bo morala “mafijska družina Biden” (Biden crime family op. a.) odgovarjati za ogrožanje državne varnosti. “Z vsakim dnem postaja bolj jasno, da sta Joe Biden in mafijska družina Biden koruptivna in resna grožnja nacionalni varnosti. Naša republikanska večina v predstavniškem domu bo poskrbela, da bodo morali prevzeti odgovornost.”

Preprosta korupcija?
Jim Banks
, kongresnik iz Indiane, je na socialni omrežjih prav tako špekuliral, da bi lahko bile omenjene gromozanske najemnine način, kako si je Biden izplačevale desetodstotni dobiček iz omenjenega posla s Kitajci. “To je en način, kako pobrati 10 odstotkov za “velikega fanta” (ameriški mediji navajajo besedno zvezo Big guy, kot oznako za ameriškega predsednika op. a.)”  

Zahteve po nezaupnici
Po tem, ko so v garaži rezidence družine Biden (in še dve drugih lokacija) odkrili približno 25 zaupnih dokumentov, so se pojavile zahteve, da bi v ameriškem kongresu zakonodajalci glasovali o nezaupnici predsedniku. Pobude zaenkrat še ne podpira zadostno število republikancev, poroča Breitbart.

G. K.