fbpx

Rodrigo Duterte v boju proti komunistom poziva: “Streljajte v genitalije komunističnih upornic!”

Rodrigo Duterte (Foto: epa).

Kontroverzni predsednik Filipinov Rodrigo Duterte je svoje varnostne sile pozval, naj pri zatiranju nasilnih uporov v državi komunistične upornice raje streljajo v njihove genitalije, kot pa jih ubijejo. 

Duterte je s tem začel svojo ofenzivo proti komunistični stranki in njenemu vojaškemu krilu Nova ljudska vojska (NPA). Komunistična stranka in njeno vojaško krilo se proti filipinski vladi borita od leta 1968, pri tem pa prihaja do umorov policistov, vojakov in ostalih uradnikov. Sicer je Duterte s komunisti poskušal podpisati mirovni sporazum, ki pa je padel, potem ko so ti vztrajali, da bodo še naprej ubijali policiste. Po tem, ko je teroristična skupina Islamska država doživela svoj padec, se je Duterte začel usmerjati v boj proti Novi ljudski vojski. Maja lani je Duterte namigoval, da lahko njegovi vojaki nekaznovano posiljujejo ženske, in se norčeval iz nemirov v zaporu leta 1989, v katerih je bila avstralska misijonarka večkrat posiljena in ubita, pri čemer je poudaril, da bi moral biti župan prvi, ki bi z njo spolno občeval (tedaj je Duterte namreč bil župan).

Foto: epa

Mednarodne organizacije so že večkrat obsodile njegove surove in nasilne pripombe in so vedno bolj zaskrbljene zaradi napadov Dutertejevih sil na komuniste, preprodajalce drog in Islamsko državo ter posledično kršenje človekovih pravic. Sicer je Duterte v preteklosti  že razglasil izredne razmere v nekaterih delih države in vojakom naročil, naj ne prizanašajo nikomur. Po navedbah Breitbarta je Duterte pred obiskom ameriškega predsednika Trumpa pozval, naj v govoru izpusti komentarje glede situacije spoštovanja človekovih pravic, šel pa je celo tako daleč, da je močno oklestil proračun človekoljubni agenciji, ki zdaj prejema zgolj 20 ameriških dolarjev letno.

 N. Ž.