fbpx

Roman Leljak si želi posneti film o Hudi jami: “Eni od najbolj tragičnih epizod druge svetovne vojne”

Roman Leljak (Foto: STA)

Župan Radencev, zgodovinar in publicist Roman Leljak je v nedavnem intervjuju za spletni portal Dnevno spregovoril o svojem delu, odnosu do zgodovine in želji, da bi posnel igrani film o Hudi jami.

Leljak je povedal, da v “Srbiji obstaja kar nekaj zgodovinarjev, ki na nek način realneje opisujejo zgodovino Hrvaške od hrvaških zgodovinarjev”. Pri tem je izpostavil direktorja Muzeja žrtev genocida Beograd, dr. Veljka Đurića Mišino, ki je posnel film o koncentracijskem taborišču Sajmište v Beogradu, imenovan “Zemun”, kot tudi nekatere študente in zgodovinarje, s katerimi dnevno sodeluje.

Omenjeni film je, kakor pripoveduje Leljak, “prvič prikazal resnico o zapornikih, taboriščnikih, ki so bili prepeljani iz Jasenovca v Zemun in bili tam likvidirani ali transportirani naprej na Nizozemsko in ostale države”. To pa kaže, meni Leljak, da se mnenja stroke v Srbiji razlikujejo od stališč aktualne srbske politike.

Želi posneti film o Hudi jami
Sam Leljak se trenutno ukvarja s filmom o usodi otrok s Kozare. Kot pravi Leljak, je približno enako število otrok, kot jih je končalo po domovih na Hrvaškem, končalo po domovih v Srbiji. “Smrtnost teh otrok je ravno tako enaka – približno 20 odstotkov.” Otroci, pripoveduje Leljak, so bili poleg tega odvedeni še v Bolgarijo, Romunijo in Slovenijo, vse te podatke pa namerava obelodaniti tako v knjigi kot tudi filmu.

Huda Jama, rov Sv. Barbare (Vir: komunistickizlocini.net)

Leljak je za konec povedal, da si želi nekoč posneti igrani film o Hudi Jami. Želi si, da bi mu naslednje leto uspelo pripraviti vse za to idejo ter zbrati denar. “Mislim, da je to film o eni od najbolj tragičnih epizod druge svetovne vojne, ki bi prikazal najstrašnejšo resnico o tem, kaj človek človeku lahko stori.”

Ivan Šokić