fbpx

Romana Tomc: “Vrhunsko pogajalsko izhodišče predsednika vlade Janeza Janše na vrhu Evropske unije!” Zahodnoevropski diplomat: “Vladavina prava” zgolj grešni kozel, ki v resnici ne igra nobene vloge!

Slovenski premier Janez Janša (foto: EPA)

Že tretji dan potekajo v Bruslju pogajanja vrha EU o uskladitvah proračuna EU za naslednje fiskalno obdobje. Dogovor še ni dosežen, zapletlo naj bi se pri “vladavini prava”, kar pa zahodnoevropski diplomati označujejo za grešnega kozla. Nekaj kar se lahko servira javnosti. V ozadju naj bi namreč potekali boji za prevlado moči med varčno četverico na eni strani, Francijo in Nemčijo na drugi strani, ter ostalimi državami nekje vmes.

“Vrhunsko pogajalsko izhodišče predsednika vlade Janeza Janše na vrhu Evropske unije,” je pogajanja, ki tečejo že tretji dan komentirala evropska poslanka Romana Tomc.

“Končno v EU spet vedo, da Slovenija obstaja in da ima PV-ja, s katerim se morajo resno pogovarjati. To bo Sloveniji prineslo več EU sredstev in večjo kredibilnost. Razburjenje na levi kaže, da nimajo pojma, za kaj v teh pogajanjih sploh gre,” je še dodala Tomčeva.

https://twitter.com/strankaSDS/status/1284103345477685248

“Za Slovenijo je še posebej pomembno, da si v okviru sklada za okrevanje zagotovimo dovolj sredstev za dopolnitve in za modernizacijo našega zdravstvenega sistema, kajti v zadnjih mesecih se je dodatno pokazalo še marsikaj, kar potrebujemo za to, da bomo v prihodnje pripravljeni na podobne izzive, kot je bila epidemija koronavirusa,” je poudaril Janša.

https://twitter.com/RomanaTomc/status/1284903752101658624

STA poroča, da se tudi po tretjem dnevu pogajanj še vedno pričakuje nov pogajalski predlog, v katerem naj bi še dodatno oklestili obseg nepovratnih sredstev in povečali posojila kakor to zahtevajo Avstrija, Danska, Nizozemska in Švedska s podporo Finske. Če je bilo sprva v 750 milijard evrov težkem skladu pol bilijona namenjenega za nepovratna sredstva in 250 milijard za posojila, se je zadnja ponudba zmanjšala na 700 milijard evrov, od česar polovico tvorijo posojila, polovico pa nepovratna sredstva.

Boj za prevlado

Bolj kot za države prejemnice je tak dogovor hud udarec za nemško-francosko navezo, saj se varčna četverica kaže kot nova sila v merjenju moči znotraj EU. Najnovejši dogovor je tudi indikator nemoči francoskega predsednika Emmanuela Macrona in nemške kanclerke Angele Merkel, ki sta pred časom obljubljala mnogo več od tega kar je trenutno “zadnja ponudba”.

“Na tej stopnji ne gre več za denar, temveč za moč,” je za Politico povedal diplomat iz ene od zahodnoevropskih držav. Cilj varčnih držav naj bi bilo doseči dogovor v katerem je za obnovo namenjenih manj od 400 milijard evrov. Omenjeni diplomat je ravno tako zanikal, da bi bila “vladavina prava” kamen spotike pri pogajanjih. “Vladavina prava je zgolj grešni kozel, okoli katerega lahko najdemo skupni jezik.”

Ivan Šokić