fbpx

Rusi v Mariupolju “čistijo” svoje zločine s pokopi in kremiranjem civilistov

Ruski vojaki v Mariupolju. (Foto: epa)

Ruske sile po poročanju številnih medijev pokopavajo in zažigajo na tisoče trupel ubitih civilistov, s čimer brišejo sledi za svojimi zločini. Rusija si namreč ne želi, da bi svetovna javnost ponovno naletela na prizore iz Buče.

Ruske sile v obleganem Mariupolju na veliko pokopavajo in zažigajo trupla ubitih civilistov v “mobilnih” krematorijih. Spomini na prizore iz Buče, kjer so Rusi za seboj pustili pravi masaker, so namreč še vedno kako živi in so dodobra načeli ugled že tako osovražene Rusije, ki javnost zaman prepričuje, da se borijo proti nacistom.

Po podatkih mariupoljskih oblasti ruska vojska na mestnih površinah pokopava ubite civiliste, morišča pa so močno zastražena z vojsko, da sorodniki žrtev ne bi mogli do svojih preminulih svojcev in jih pietetno pokopati.

V Mariupolju naj bi umrlo že 10 tisoč civilistov, po nekaterih podatkih pa so številke mnogo višje in bi lahko segle do 20 tisoč. V mestu ob Črnem morju je še vedno ujetih 100 tisoč civilistov, ki so ostali ujeti brez hrane, vode in ogrevanja. Združeni narodi opozarjajo na lakoto in stradanje prebivalcev obleganega mesta.

Foto: epa

Mariupolj je za Ruse strateško pomembno mesto in pomeni povezavo s Krimom ter preostalim južnim delom Ukrajine, ki ga želi zavzeti Rusija. Putin je v mesto poslal svojo gardo “Rosgvardia”, tam so tudi čečenski vojaki Ramzana Kadirova. V mestu še vedno potekajo hudi boji za utrdbe, kjer so nastanjeni preostanki bataljona Azov. V četrtek so se ukrajinski marinci uspeli prebiti skozi ruski obroč in se združiti z azovskim bataljonom.

Sara Kovač