fbpx

Rusi zakuhali mednarodni incident; njihovo vojaško letalo vstopilo v južnokorejski zračni prostor, Korejci so odgovorili s streli!

Južnokorejski reaktivni letali F-15k (Foto: epa)

Na območju Južne Koreje je prišlo do incidenta. Potem ko je rusko vojaško reaktivno letalo dvakrat kršilo južnokorejski zračni prostor, sta se namreč odzvali južnokorejski reaktivni letali, ki sta izstrelili tudi opozorilne strele. Južnokorejska vojska incident še preiskuje.

Na območju Daljnega Vzhoda je prišlo do vojaškega incidenta. Južna Koreja je namreč sporočila, da je njena vojska danes izstrelila opozorilne strele proti ruskemu vojaškemu reaktivnemu letalu, ki je v vzhodnem delu države kršilo južnokorejski zračni prostor, poroča STA.

Predstavnik južnokorejskega združenega poveljstva je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da je rusko letalo južnokorejski zračni prostor kršilo dvakrat, zaradi česar sta se odzvali južnokorejski reaktivni letali F-15k in F-16k, ki sta izstrelili opozorilne strele. Do prve kršitve je prišlo okoli 9. ure po lokalnem času. Trajala je tri minute. Čez uro in pol se je letalo vrnilo in ponovno kršilo južnokorejski zračni prostor, tokrat za štiri minute, je sporočila Južna Koreja.

Do incidenta prišlo na spornem območju v Japonskem morju
V Seulu so povedali, da je rusko letalo tokrat prvič kršilo južnokorejski zračni prostor ter da južnokorejska vojska incident preiskuje. Do strelov je sicer prišlo v bližini otočja Dokdo, poimenovanega tudi Takeshima. Gre za sporno območje v Japonskem morju, ki je pod nadzorom Južne Koreje, a si ga lasti Japonska.

Otočje Dokdo (Foto: epa)

Moskva molči
Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa naj bi južnokorejski zračni prostor kršila tudi kitajska vojaška letala. Ali je šlo za skupen manever ruske in kitajske vojske, ni znano. Moskva se na dogodek tudi sicer še ni odzvala.

Rajko Golob