Rusija bo namestila taktično jedrsko orožje v Belorusiji

Foto: epa

Obrambna ministra Rusije in Belorusije sta podpisala dokument o namestitvi ruskega taktičnega jedrskega orožja v Belorusiji, poroča ruska državna tiskovna agencija TASS. Prenos v skladišče je predviden 1. julija. Tesni zaveznici glede konflikta v Ukrajini sta se v začetku tega leta dogovorili, da bosta del moskovskega taktičnega jedrskega arzenala namestili v Belorusijo. Ruski obrambni minister Šojgu je po poročanju TASS dejal, da Zahod vodi “nenajavljeno vojno” proti Rusiji in Belorusiji.

Ruski predsednik Vladimir Putin je napovedal, da bi lahko Rusija prenesla taktično jedrsko orožje v Belorusijo, to pa bi se po današnjem podpisanem sporazumu zgodilo že julija. Moskva bo obdržala nadzor nad orožjem in morebitnimi odločitvami o njegovi uporabi, je ruska tiskovna agencija citirala ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja.

“ZDA to počnejo že desetletja,” je trdil Putin in se skliceval na dogovor o delitvi jedrskega orožja zveze Nato. Le-ta v šestih evropskih bazah v petih državah hrani približno 100 taktičnih jedrskih orožij ZDA. Lukašenko je leta 2021 odločno podprl možnost gostitve ruskega jedrskega orožja, če bi ZDA in Nato v vzhodni Evropi namestile jedrsko orožje. 31. marca je to znova potrdil: “Svojo suverenost in neodvisnost bomo zaščitili z vsemi potrebnimi sredstvi, vključno z jedrskim arzenalom” in lahko “če bo potrebno, uvedemo strateško orožje,” piše Arms Control Association (ACA). Poljska, beloruska soseda, je ob tem opozorila, da bo belorusko-ruski načrt zagotovo privedel do napovedi dodatnih sankcij in da bo stopnja sankcij veliko strožja za Lukašenkov režim, medtem ko je bila lani tudi sama pripravljena skladiščiti jedrsko orožje ZDA.

Lokacija baze za zdaj še ni znana
Lokacija baze za jedrski Su-25 ni bila javno razkrita. Ruski veleposlanik v Belorusiji Boris Gryzlov pa je razkril, da bodo napoteni “blizu zahodne meje Unije” (ki jo sestavljata Rusija in Belorusija), kar lahko namiguje na bazo v Lidi v zahodni Belorusiji – kar je logična izbira za razmeroma omejen bojni doseg letala Su-25. V bližini je tudi staro sovjetsko skladišče jedrskega orožja.

Zveza ameriških znanstvenikov je naknadno potrdila Lido kot jedrsko bazo Su-25 z uporabo geolokacije posnetka beloruske televizije, ki prikazuje pilota beloruskega jedrskega letala, piše Bulletin of Atomic Scientists.

Ruski Sukhoi Su-25 (foto: epa)

Ukrajina je 31. marca sklicala nujno sejo Varnostnega sveta ZN, da bi razpravljali o jedrskem vprašanju. “Kremelj je pripravljen zagroziti svetu z jedrsko apokalipso,” je pripomnil Sergiy Kyslytsya, ukrajinski veleposlanik pri ZN. Belorusko-ruski dogovor je obsodila tudi tesna ruska partnerica Kitajska, ki je pozvala k ukinitvi dogovorov o delitvi jedrskega orožja in se zavzela za to, da vse države z jedrskim orožjem ne nameščajo jedrskega orožja v tujino ter za umik jedrskega orožja, ki je nameščeno v tujini. Andrey Baklitskiy z Inštituta ZN za raziskovanje razoroževanja je 2. aprila za NBC News povedal, da prenos jedrskega orožja v Belorusijo “Rusiji ne bi dal nobene zmogljivosti, ki je prej ni imela.

Ana Horvat