Rusija izgubila najsodobnejša bojna letala – zdaj v boj pošilja staro železje

Datum:

Rusija naj bi začela uporabljati zastarela bojna letala, potem ko je v napadu na Ukrajino, ki se očitno še dolgo ne bo končal, izgubila približno dva ducata najsodobnejših letal v floti – sukhoi Su-35.

Generalštab ukrajinskih oboroženih sil je v objavi na Facebooku sporočil, da bo Rusija začela uporabljati “stare” bombnike su-24M, potem ko so moskovske sile v vojni izgubile “dve eskadrilji” najnovejših letal sukhoi SU-35.

“Letala SU-35 so se izkazala kot slabo vzdržljiva. Med obsežno agresijo so okupatorji izgubili dve eskadrilji takšnih letal – to je približno 24 enot,” je dejal ukrajinski brigadni general Aleksej Gromov.

Brigadni general Oleksij Hromov je  dejal, da Rusija “načrtuje uporabo zastarelih bombnikov Su-24M”. Hromov je v četrtek tudi dejal, da je bila natančnost Moskve v nedavnih napadih nizka, saj naj bi se njeni piloti želeli izogniti sestrelitvi.

“Sovražnikova letala in helikopterji se izogibajo letenju v doseg naše zračne obrambe, zato je natančnost teh napadov nizka,” je za Reuters dejal general.

Namesto su-35 je ruska vojska prisiljena uporabljati zastarele SU-24 frogfoot (Foto: STA)

Moskva še naprej trdi, da njena “vojaška akcija” v Ukrajini poteka po načrtih, kljub pomanjkanju uspehov na fronti in velikemu odmiku od svojih zgodnjih ambicij prevzema nadzora nad državo. Putinove sile se zdaj veliko bolj osredotočajo na jugovzhodno regijo Donbasa, potem ko jim v prvih nekaj tednih vojne ni uspelo doseči bistvenega napredka.

Putin in drugi voditelji Kremlja so dejali, da je njihova invazija potrebna za “denacifikacijo” Ukrajine, katere predsednik Volodimir Zelenski je Jud in je bil leta 2019 izvoljen s skoraj tremi četrtinami glasov.  Člani družine Zelenskega so umrli v holokavstu.

V sredo so ukrajinske oborožene sile sporočile, da je bilo v bazi na Krimu uničenih devet ruskih vojaških letal. Krim je bil po mednarodnem pravu in pogodbah priznan kot del Ukrajine, vendar je Moskva leta 2015 regijo priključila Ruski federaciji. Rusija je zanikala, da bi bila letala uničena.

Upokojeni ZDA Admiral James Stavridis, ki je bil prej vrhovni poveljnik zavezniških sil v Evropi, je v sredo v komentarju za MSNBC opisal uničenje devetih letal kot “veliko potezo” za Ukrajino. Stavridis je še dejal, da se Ukrajina “pripravlja na ofenzivne operacije na jugu”.

Sredi julija je ukrajinska vojska objavila, da je v bližini mesta Nova Kakhovka sestrelila, kar je “domnevno” lovsko letalo su-35. Video posnetek sestrelitve letala se je na veliko delil po družbenih omrežjih. Videoposnetek je pokazal, kako je letalo strmoglavilo v polje in ob trku eksplodiralo, zaradi česar so se v zrak dvignili gosti oblaki črnega dima.

Kijevskim silam so pri svojih obrambnih prizadevanjih močno pomagali raketni sistemi High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS), ki so jih poslale ZDA. Po mnenju nekaterih vojaških analitikov so sistemi HIMARS “spremenili pravila” vojskovanja v Ukrajini – zadnjih nekaj dni ukrajinska vojska vedno bolj prehaja v ofenzivo.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Tihotapca migrantov med vratolomno vožnjo ustavil šele stinger – ta nato pobegnil

Policisti so v sredo pri prevozu migrantov v Drašičih...

Pozor! Več kot 100 tisoč obrtnikov v prihodnjem letu čakajo bistveno višji računi za elektriko!

Energetska zbornica trdi, da so opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije...

Kaj je policija počela na domu Aleša Hojsa?

"Saj pravim, Udba v Svobodi. Verjetno sta policista delala...

Možnost popravnega izpita koalicije; Levice “neživljenjskost” zakona ne zanima

Na današnjem dnevnem redu državnega zbora je tudi predlog...