fbpx

Rusija je v napadu na železniško postajo uporabila prepovedano kasetno bombo

Raketa Tochka (foto: Twitter)

Guverner vzhodne ukrajinske regije Doneck je v četrtek obtožil ruske sile, da so v raketnem napadu na kramatorsko železniško postajo uporabili kasetno strelivo, kar pa naj bi zdaj dokazala tudi raziskava novinarjev BBC. Rusija je sicer takoj zavrnila odgovornost za napad in vztraja, da so napad izvedle ukrajinske sile.

Guverner Pavlo Kirilenko je na spletu objavil fotografijo, ki prikazuje več trupel na tleh poleg kupov kovčkov in druge prtljage, vendar ni znal povedati, za kakšno vrsto orožja je šlo, je poročal Reuters. BBC pa je zdaj poročal o najdenih dokazih, ki trdijo, da je šlo za kasetne bombe, ki so jih številne države prepovedale po mednarodnem pravu.

Novinarji BBC našli dokaze
Po napadu naj bi novinarji BBC-ja obiskali postajo in tam na tleh odkrili jasne vzorce, skladne z uporabo bojne glave s kasetnim strelivom. Kasetno strelivo ali kasetne bombe, zračno spuščeno ali zemeljsko izstreljeno orožje, se odprejo v zraku in na širokem območju raztresejo desetine, stotine ali tisoče manjših podstreliv (ali bomb). Takšna streliva so učinkovita proti ciljem, ki nimajo določenih lokacij, na primer sovražnikih vojakov ali vozil, in tudi proti natančnim položajem, kot so letališča in rakete. Artilerijske granate, ki uporabljajo principe, podobne kasetnemu strelivu, obstajajo že desetletja.

Dokazi skladni s starim sovjetskim orožjem
Eden od raketnih strokovnjakov na Royal United Services Institut je za BBC povedal, da je “oznaka udarca precej skladna s podstrelivom, kot je 9N24, kasetnim strelivom iz sovjetske dobe, ki ga lahko nosi raketa Tochka”. Uporaba tega orožja je razburila številne skupine za človekove pravice zaradi škode, ki jo povzročajo, in posebne škode, ki jo povzročajo civilistom na konfliktnih območjih. To orožje lahko sproži do 50 bomb v polmeru do 400 m, kar lahko povzroči veliko civilnih žrtev na močno poseljenih območjih.

Rusija naj bi v začetku invazije že uporabila tovrstno orožja
Pri uporabi kasetnega streliva pri starih sovjetskih raketah obstaja tudi tveganje, ko nekatera podstreliva ne eksplodirajo zaradi zastarelosti, to velja tudi za raketo Tochka. Konvencija o kasetnem strelivu iz leta 2008 mednarodno prepoveduje uporabo tega orožja, vendar Rusija in Ukrajina nista podpisnici pogodbe. V začetku konflikta so se pojavile obtožbe, da ruske sile uporabljajo kasetno strelivo na območju Harkiva, zaradi česar je Mednarodno kazensko sodišče (ICC) objavilo, da odpira preiskavo.

Tanja Brkić