fbpx

Rusija nad skupnost LGBT – kaj o tem mislijo slovenski levi evroposlanci, ki v EP glasujejo njej v prid?

Evropska poslanca Milan Brglez in Matjaž Nemec na paradi ponosa (Foto: Twitter)

Medtem ko naši liberalci niso podprli resolucije o prepoznavi Rusije kot teroristične države, se ta spravlja na skupnost LGBT. Ruski parlament je namreč v četrtek potrdil predlog zakona, ki širi prepoved LGBT propagande in onemogoča pozitiven način prikazovanja istospolnih odnosov. Glede na to, da naj bi slovenski levi evroposlanci veljali za takšne, ki jim je še kako mar za pravice LGBT, na omenjeno glasovanje še toliko bolj pada senca. 

Medtem ko je večina evroposlancev glasovala za resolucijo, ki je ruski fašizem prepoznala kot delo teroristične države, so se slovenski levičarski evroposlanci vzdržali. Čeprav je bila velika večina poslancev iz vrst S&D in Renew za sprejem resolucije, sta Matjaž Nemec in Milan Brglez ostala vzdržana, Irena Joveva in Klemen Grošelj pa sploh nista glasovala.

Po novem ruskem zakonu, ki še vedno potrebuje odobritev zgornjega doma parlamenta in predsednika Vladimirja Putina, lahko vsakemu dejanju ali informaciji, ki se šteje za poskus spodbujanja homoseksualnosti – bodisi v javnosti, na spletu ali v filmih, knjigah ali oglaševanju – grozi visoka kazen. Pred tem je zakon prepovedoval le spodbujanje življenjskega sloga LGBT v prisotnosti otrok. Nov predlog zakona pa prepoveduje tudi posredovanje informacij o spremembi spola, ki bi lahko vplivale k odločitvi, da bi do spremembe spola tudi prišlo.

Ruske oblasti so sicer že s pridom uporabile obstoječo zakonodajo, da bi ustavile parade ponosa istospolnih in priprle aktiviste za pravice istospolno usmerjenih. Skupine za človekove pravice pravijo, da je namen novega zakona iz javnega življenja popolnoma izriniti življenjske sloge LGBT, ki jih izvajajo lezbijke, geji, biseksualci in transspolne osebe.

Kazni so zelo visoke
Kazni bodo za državljane znašale do 200 tisoč rubljev (dobrih 3.100 evrov), za podjetja in organizacije pa do pet milijonov rubljev (slabih 80 tisoč evrov). Tujce pa lahko po poročanju Reutersa doleti 15-dnevni pripor in kasnejši izgon. Poleg tega bo filmom po poročanju STA zavrnjena distribucijska licenca, če bodo ruske oblasti ocenile, da ti spodbujajo netradicionalne spolne odnose. Pravni strokovnjaki pravijo, da nejasnost besedila predloga zakona omogoča organom pregona, da jih razlagajo tako široko, kot želijo.

Glede na to, da slovenski levičarski evroposlanci veljajo za zagovornike pravic LGBT, nekateri pa se celo udeležujejo tako imenovanih parad ponosa, je nedvomno izredno nenavadno, da niso prepoznali Rusije kot teroristične države, čeprav se je že večkrat pokazalo, da si za tarče napadov izbirajo civilne tarče. Z glasovanjem o tej resoluciji so nedvomno pokazali svoje prave barve.

Foto: STA

Naši socialisti in psevdoliberalci so pravcati rusofili, čeprav se želijo navzven prikazati kot nekakšni zahodnjaki. Če bi to ti resnično bili, bi na račun krutosti, ki jo izvaja ruska stran nad ukrajinskim prebivalstvom, obsodili Rusijo. Na spoštovanju človekovih pravic naj bi Zahod vendarle temeljil. Kot kaže, tega ne zmorejo, vemo pa, da eno so besede in leporečenje, kako je spoštovanje človekovih pravic nujno potrebno, drugo pa so konkretna dejanja. Tako levičarji na nek način še naprej izražajo sporočilu Putinu, da so še vedno njegovi. No, nedvomno bo zelo zanimivo opazovati v prihodnje, kaj si o rusofiliji slovenskih levih poslancev misli slovenska skupnost LGBT. Konec koncev jih jemlje za svoje zaveznike.

Sara Kovač