fbpx

Rusija naj bi od pričetka ofenzive izgubila že tretjino začetnih kopenskih sil

Uničen ruski tank v bližini Kijeva. (Foto: epa)

Britansko ministrstvo za obrambo v svojem zadnjem poročilu o razmerah na ukrajinski fronti navaja, da naj bi Rusija izgubila kar tretjino kopenskih sil, ki so pričele invazijo na Ukrajino 24. februarja 2022.

Britanska stran še navaja, da je ruska ofenziva v Donbasu izgubila svoj tempo in da Rusi močno zamujajo s prvotnimi načrti. Navkljub majhnemu uspehu v začetni fazi Rusija v zadnjem mesecu ni dosegla večjih teritorialnih pridobitev, poroča Rzeczpospolita.

Britansko ministrstvo pa ocenjuje, da bi bilo zamude v primeru ruske ofenzive lahko še večje, med drugim zaradi izgube inženirske opreme in dronov. Zaradi pomanjkanja inženirske opreme imajo Rusi težave z izdelovanjem rečnih premostitev.

Ukrajinski raketni sistem v bližini Harkova (Foto: epa)

Uničeni droni pa zmanjšujejo okupatorjeve sposobnosti za uspešno opravljanje izvidniških nalog ter usmerjanje topniškega ognja. Ruske enote naj bi se spopadale z upadanjem svojih bojnih zmogljivosti in nizko moralo, precejšnjega dela bojnega potenciala pa v kratkem času ni mogoče obnoviti. Prav zato v prihodnjih 30 dneh ni pričakovati, da bi se ruska ofenziva okrepila.

Domen Mezeg