fbpx

Rusija “odklopila” Bolgarijo in Poljsko

Foto: epa

Rusija je ustavila dobavo plina Bolgariji in Poljski, ker je zavrnila njeno zahtevo po plačilu v rubljih, pri čemer je neposredno ciljala na evropska gospodarstva v najstrožjem maščevanju doslej proti mednarodnim sankcijam zaradi vojne v Ukrajini.

Iz ruske družbe so sporočili, da bodo zmanjšali dobavo za količino v višini odvzetega plina, v kolikor bi tranzitni državi Bolgarija in Poljska nedovoljeno jemali ruski plin iz količin, namenjenih drugim državam. Evropski voditelji so ta korak obsodili kot “izsiljevanje”, odločitev pa je s strani Rusije sledila po tem, ko so se evropske države pridružile Združenim državam pri povečanju pošiljk orožja, da bi Ukrajini pomagale preprečiti nov ruski napad na vzhodu. Moskva pravi, da naj bi prekinitev plina uveljavila njeno zahtevo po plačilu v rubljih, ki je potrebna za zaščito svojega gospodarstva pred sankcijami.

Zemeljski plin kot “orožje” v sedanji vojni
Predstavniki Gazproma, ruskega izvoznega monopola plina, so v izjavi za Reuters dejali, da so “popolnoma prekinili dobavo plina Bulgargazu in PGNiGu zaradi odsotnosti plačil v rubljih”, pri čemer so se sklicevali na poljsko in bolgarsko plinsko podjetje. Poljska in Bolgarija sta potrdili, da je bila dobava prekinjena. “Ker se upoštevajo vse trgovinske in pravne obveznosti, je jasno, da se zemeljski plin trenutno uporablja bolj kot politično in gospodarsko orožje v sedanji vojni,” je dejal bolgarski minister za energetiko Aleksander Nikolov. Ruski predsednik Vladimir Putin je že prejšnji mesec zahteval, da kupci iz “sovražnih” držav plačajo plin v rubljih, če ne sledi odklop. Evropska unija pravi, da to krši pogodbe, ki zahtevajo plačilo v evrih.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. (Foto: epa)

“Najava Gazproma, da enostransko ustavi dobavo plina odjemalcem v Evropi, je še en poskus Rusije, da uporabi plin kot instrument izsiljevanja,” je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je to označila za nesprejemljivo in neupravičeno.

Poljska je bila med vojno eden najbolj glasnih nasprotnikov Kremlja. Bolgarija ima že dolgo toplejše odnose z Rusijo, vendar je premier Kirill Petkov, borec za boj proti korupciji, ki je prevzel funkcijo lani, odločno obsodil invazijo na Ukrajino.

Tanja Brkić