Rusija organizira množične nezakonite posvojitve ukrajinskih otrok

Datum:

Ukrajina je včeraj obtožila Rusijo, da organizira množične nezakonite posvojitve ukrajinskih otrok z zasedenih območij v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po poročanju STA je ukrajinsko zunanje ministrstvo v sporočilu za javnost obtožilo Rusijo, da še naprej ugrablja otroke z ukrajinskega ozemlja in ureja, da jih ruski državljani nezakonito posvojijo. Danes mineva šest mesecev, odkar so ruske sile vdrle v Ukrajino.

Ministrstvo je po informacijah, ki so jih objavile lokalne oblasti v Krasnodaru, mestu na jugozahodu Rusije, sporočilo, da je bilo več kot tisoč otrok iz Mariupolja, južnega ukrajinskega mesta, ki so ga zasedle ruske enote, nezakonito premeščenih v Tjumen, Irkutsk, Kemerovo in Altai Krai” v Sibiriji. Več kot 300 ukrajinskih otrok pa je zaprtih v “posebnih ustanovah” v regiji Krasnodar, ki leži nedaleč od Ukrajine, so dodali. Rusijo je ministrstvo zato obtožilo hudih kršitev ženevske konvencije o zaščiti civilistov med vojno in konvencije Združenih narodov o pravicah otrok.

Kijev zahteva takojšnjo vrnitev nezakonito premeščenih ukrajinskih otrok na rusko ozemlje njihovim staršem in zakonitim skrbnikom, so še sporočili z ministrstva. Od začetka ruskega napada na Ukrajino v februarju Kijev obtožuje Moskvo, da sili Ukrajince, vključno z otroki, da z območij, ki jih zasedejo ruske enote, odidejo v Rusijo in ne v druge dele Ukrajine. Kijev to politiko primerja z deportacijami. Več družin iz Mariupolja je za AFP povedalo, da so bile proti svoji volji prisiljene oditi v Rusijo, da bi pobegnile pred spopadi. Mariupolj, strateško pristaniško mesto ob Azovskem morju z okoli pol milijona prebivalcev, je bilo tarča ruskih napadov že na začetku ruske agresije na Ukrajino. Po več tednih obleganja in silovitega obstreljevanja, ki je po ocenah Kijeva med prebivalci zahtevalo najmanj 20 tisoč življenj, so ruske sile mesto zavzele.

Foto: EPA

Danes mineva šest mesecev, odkar so ruske sile vdrle v Ukrajino
Šest mesecev je minilo, odkar je ruski predsednik Vladimir Putin sprožil svojo neizzvano invazijo na Ukrajino, vojno, ki je po vseh konvencionalnih merilih katastrofa, poroča CNN. Milijone Ukrajincev so razselili. Mesto Mariupolj je bilo skoraj izbrisano z zemljevida. In ofenziva, ki se je začela 24. februarja, je pokazala moralno gnilobo v ruski vojski in njeno popolno neupoštevanje življenj civilistov. Po zadnjem izračunu Pentagona je invazija Rusijo stala med 70 in 80 tisoč ubitih ter ranjenih vojakov. Po poročanju CNN-a, priljubljenost Putinu v času ni padla, vendar je tudi ta podatek lahko vsaj deloma plod propagande, pa tudi strahu – konec koncev je bilo po podatkih OVD-Info, neodvisne skupine, ki spremlja pridržanja v Rusiji, 16.380 ljudi aretiranih ali pridržanih zaradi protivojnega aktivizma v Rusiji, 75 kazenskih primerov pa je bilo odprtih v skladu z ruskim zakonom o “lažnih novicah”.

Putinova vojna z Ukrajino traja že 6 mesecev,” je zapisal zaprti ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni in dodal, da so zahodni voditelji od prvega dne odločno zatrjevali, da se bodo Putinovi oligarhi in podkupovalci soočili z neizbežnimi sankcijami, ki se jim tokrat ne bodo morali izgoniti. “Vendar so se,” je ocenil. To je žalostna slika in tista, ki nakazuje, da je Putin – ki je že prej preživel zaničevanje svetovnih voditeljev – tukaj pripravljen igrati dolgo igro. Morda računa na dejstvo, da bodo Evropejci v naslednjih šestih mesecih plačevali višje cene za energijo, kar bi lahko povečalo pritisk na vlade, da Ukrajino prisilijo, da se podredi mirovnemu dogovoru. Morda prihaja zima, a tudi Ukrajinci se borijo za svoje nacionalno preživetje.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Ponoči so sile ZDA in Združenega kraljestva ponovno napadle teroristične Hutije

Združene države in Združeno kraljestvo sta v soboto sprožili...

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...