Rusija vrača na ogled kip brutalnega zločinca

Foto: Twitter

Medtem ko civilizirani narodi postavljajo spomenike proti revolucionarnemu nasilju – naj se več ne ponovi – ga Rusi danes postavljajo kot spomin na slavne čase. Dobra tri desetletja po tem, ko so protikomunistični protestniki podrli spomenik ruskemu zločincu Felixu Dzeržinskemu pred sedežem KGB, je ta ponovno dobil svoje mesto na sedežu ruske zunanje obveščevalne službe. No, Slovenci nismo nič boljši. Kidrič se vedno straši sredi Ljubljane, Tito v Velenju.  

Bronasti kip “železnega” Feliksa Dzeržinskega, krutega ustanovitelja sovjetske tajne policije in arhitekta rdečega terorja, so v ponedeljek odkrili na sedežu ruske zunanje obveščevalne službe. Namesto da bi ostal na smetišču zgodovine, ga Rusi ponovno slavijo. Enako kot pri nas socialisti in prokomunisti slavijo brutalne komunistične zločince, ki se jim ob priložnosti tudi poklonijo.

Bronasti kip – za mnoge simbol konca ZSSR – je delil in še danes deli globoko razdeljeno rusko mnenje glede spominjanja na sovjetsko preteklost države. Leta 1991 so ga Moskovčani odstranili, ker so želeli odstraniti simbol represije, vendar ga KGB privrženci častijo. Džeržinski je bil boljševiški revolucionar, ki je leta 1917 ustanovil prvo ponovitev sovjetske tajne policije, znane kot Čeka. Čeka Dzeržinskega je bila odgovorna za prelivanje krvi, v Stalinovih čistkah v tridesetih letih. Po vojni se je spremenila v KGB, razvpito državo v državi, ki je utelešala temelj sovjetskega sistema. Današnja FSB, glavna varnostna agencija sodobne Rusije, je neposredni naslednica te organizacije.

Kip zločinca so Moskovčani želeli na silo podreti leta 1991, potem pa je bil prestavljen v park Muzeon. (Foto: Twitter)

Po odstranitvi kipa iz glavnega trga leta 1991 so kip premestili v Muzeon, zbirališče kiparskega ostanka sovjetskega obdobja na prostem. Obnovitev Dzeržinskega so redno predlagali levičarski in nacionalistični politiki vključno s komunistično partijo in nekdanjim moskovskim županom Jurijem Lužkovom.

Slovenija po istem vzorcu čaščenja zločincev
Slovenija si navzven sicer prizadeva za demokracijo. Kljub temu se že več kot trideset let od osamosvojitve bohotijo kipi in spominska obeležja, posvečena zločincem komunistične diktature. V neposredni bližini predsedniške palače je spomenik, posvečen Borisu Kidriču, ki je bil eden najhujših zločincev v komunizmu in odgovoren za množične povojne poboje.

Tako so se v vodstvu SD poklonili revolucionarju Borisu Kidriču. (Foto: FB)

Kidrič je bil predsednik vlade Socialistične republike Slovenije, simbol totalitarizma ter kršenja in zatiranja človekovih pravic. Parlament EU in države, ki so se podobno kot Slovenija v preteklosti soočile s komunistično diktaturo, so obsodili tovrstna obeležja, Slovenija pa je žal “svetla” izjema, saj se pri nas še vedno bohotijo kipi in spominska obeležja, posvečena zločincem komunistične diktature.

T. B.