fbpx

Rusija za napad na lastne vojake krivi kar pokojne

Foto: Euromaiden

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da se je število smrtnih žrtev novoletnega ukrajinskega napada z raketnim sistemom Himars na rusko vojaško bazo v Makijevki povečalo s 63 na 89. Ministrstvo krivi mrtve, češ da vojaki ne bi smeli uporabljati mobilnih telefonov. 

Uporaba prepovedanih telefonov je sovražniku omogočila, da je lociral svoj cilj, so povedali ruski uradniki. Preiskava v zvezi napadom se je namreč že začela.

Ukrajina pravi, da je bilo v napadu na šolo za nabornike v Makijevki na zasedenem območju Donecka ubitih 400 vojakov in še 300 ranjenih. To je največje število smrti, ki jih je Rusija priznala v vojni, poroča britanski BBC.

Rusija je sporočila, da je bilo ob 0.01 po lokalnem času na novoletni dan iz raketnega sistema Himars ameriške izdelave izstreljenih šest raket na poklicno fakulteto, od katerih sta bili dve sestreljeni. Med ubitimi je bil tudi namestnik poveljnika polka podpolkovnik Bachurin, je v sredo sporočilo obrambno ministrstvo.
Okoliščine dogodka preiskuje komisija, so zapisali v sporočilu. Vendar je “že očitno”, da je bil glavni vzrok napada prisotnost in “množična uporaba” mobilnih telefonov vojakov v dosegu Ukrajincev, čeprav je bilo to prepovedano, so dodali. “Ta faktor je omogočil sovražniku, da locira in določi koordinate lokacije vojaškega osebja za raketni napad.” Uradniki, ki bodo v preiskavi spoznani za krive, bodo privedeni pred sodišče, je še dodano v izjavi, sprejeti pa so bili tudi ukrepi za preprečitev podobnih dogodkov v prihodnje.
Rusija je tudi povečala število ruskih vojakov, ubitih v napadu, s 63 na 89, čeprav ni mogoče preveriti, koliko vojakov je bilo dejansko ubitih. Izredno redko se zgodi, da Moskva potrdi morebitne izgube na bojišču. Poklicna šola je bila v času napada polna nabornikov – moških, ki so bili med 300 tisoč vpoklicanimi med septembrsko delno mobilizacijo predsednika Vladimirja Putina. Strelivo je bilo tudi skladiščeno v bližini kraja, ki je spremenjen v ruševine.
Kritike vidne tudi na ruski strani
Nekateri ruski komentatorji in politiki so vojsko obtožili nesposobnosti, češ da enote nikoli ne bi smele dobiti tako ranljive namestitve. Pavel Gubarev, nekdanji vodilni uradnik pri ruskem posredniškem organu v Donecku, je dejal, da je bila odločitev o namestitvi velikega števila vojakov v eno stavbo “zločinska malomarnost”. “Če nihče ne bo kaznovan za to, bo samo še slabše,” je opozoril. Namestnik predsednika moskovskega lokalnega parlamenta Andrej Medvedjev je dejal, da je bilo predvidljivo, da bodo krivi vojaki in ne poveljnik, ki je sprejel prvotno odločitev, da jih toliko spravi na eno mesto.
Predsednik Putin je v torek podpisal odlok, namenjen družinam vojakov Nacionalne garde, ki so umrli v službi, da prejmejo 5 milijonov rubljev, kar je približno 65 tisoč evrov.
Sara Kovač