Rusija zavrnila francoske zahteve za ustavitev ognja

Foto: epa

Včeraj se je v zvezi z Alepom ruski veleposlanik pri Združenih narodih, Vitalij Čurkin, jasno zavzel za vzpostavitev državne oblasti sirskega predsednika Bašarja al Asada v Alepu. Danes pa je zavrnil najnovejši predlog francoske resolucije za razglasitev premirja ter izjavil, da premirje tam ni možno.

V ponedeljek so ZDA prekinile dvostransko sodelovanje z Rusijo pri reševanju krize v Siriji. Trdijo, da Rusija ni izpolnila svojih obveznosti iz dogovora o premirju, ki sta ga ameriški in ruski zunanji minister John Kerry in Sergej Lavrov dosegla 9. septembra. “Vsi so že izgubili potrpljenje z Rusijo,” je izjavil predstavnik Bele hiše, John Earnest.

Jabolko spora
Američani so obtožili Ruse, da napadajo skupaj z vladnimi zračnimi silami civilne cilje, vključno s konvojem humanitarne pomoči. Rusi pa jim vračajo, da Američani ne ločijo med uporniki zoper Asadov režim ter džihadisti, povezanimi z Al Kaido.

John Kerry in Sergej Lavrov (Foto: epa).

John Kerry in Sergej Lavrov (Foto: epa).

ZN obžalujejo propad premirja
Zaradi propada rusko-ameriškega dialoga o Siriji je posebni odposlanec ZN za Sirijo, Staffan de Mistura,  izrazil globoko obžalovanje. Zagotovil je, da si bodo Združeni narodi še naprej prizadevali za politično rešitev konflikta v Siriji. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon pa naj v petih dneh predstavil mehanizme za nadzor premirja.

Sirski režim hoče zavzeti Alep
Alep je strateško pomembno mesto za režim Bašarja al Asada, saj se nahaja znotraj osvobojenega ozemlja. Sirske zračne sile zato ob podpori ruskih bombardirajo vzhodni del mesta, ki je v rokah upornikov. Ubitih je bilo več kot 200 ljudi, večinoma civilistov, bombardirajo tudi.bolnišnice, tako je bila uničena največja tamkajšnja bolnišnica.

Rusija se opredeljuje za Bašarja al Asada in proti teroristom
Čurkin je v VS ZN dejal, da mora biti prioriteta boj proti islamskim teroristom, zato bi rad okrepil zračne napade. Glede resolucije je izjavil, da če je edini učinek, ki ga želi vzpostaviti generalni sekretar, opazovalni mehanizem, nima posebnega smisla, da bi sploh imeli to resolucijo, kot poroča AFP. V prepričanju, da se Rusija bori samo proti teroristom,  po njegovem mnenju načrt za premirje v Alepu nima  nobene možnosti.

 

A. B., STA

 • Dostmamrecesije

  Putin noče premirja. Putin noče premirja. Ni človek današnjega časa

 • bojan

  Premirje je samo krinka ZDA da oboroži in osveži IS …1000% sem da ZDA stoji za migranti in IS. Osores pa plačuje/oglašuje muslimaniziranje EU, pd krinko kako je treba z migranti delat človeško in kako da je EU nečloveška ko le te zavrača.

  • sodnikisozločinci

   Točno. Če bi ZDA hotele, bi migrantski tok ustavile v trenutku, poslale bi vojne ladje in streljale na čolne. Človekove pravice so jim samo izgovor, na njih se gladko požvižgajo, kadar gre za njihove interese in ne gledajo na civilne žrtve. To je dokaz, da Sorosom tudi stojijo ZDA in pa multinacionalke, katere v resnici financirajo genocid nad evropskimi narodi z neprekinjenim priseljevanjem tujcev, ki naj postopno izpodrinejo avtohtone narode. To je bil tudi glavni namen ustanovitve EU. Zato so EU in ZDA naši sovražniki in največja grožnja nacionalnemu obstoju.

  • pokvarjeniSvet

   To še bomo videli če bodo ljudje to dovolili, jasno je da ko bodo izdajalci in vojni hujskači za vojno med Evropskimi državami tipa xtc zapustili Evropo bo spet lažje da bomo enotni.

  • Milan Novak

   Rusi ne bojo nič zravnali IS z zemljo, če bi ga hoteli bi ga že zdavnaj. Njim pride prav ISIL, tako kot američanom.

 • hondica

  Kot sicer prozahodno razmišljujoč zemljan sem tokrat definitivno na ruski strani, že z avijona se vidi, da je edini normalen tam doli Asad in v multikulti državi drugače kot s silo ne moreš vzpostaviti stabilnosti. Na drugi strani imaš upornike, ki so več ali manj vsi povezani z ISIS ali pa bi jih ISIS v napredovanju asimiliral…

  • Igor Kavalar

   Dobro Asad glih normalen ni se pa strinjam, da nikakršnega premirja ne more biti dokler obstaja na tem prostoru Al Nusra (Al Kaida), IS in ostali verski fanatiki.

 • Jojo

  Kaksen rusofobni in amerofilski clanek. Svaka cast. Strici iz ozadja dober placujejo za taksne clanke kaj ne? Pateticni ljudje se resnice niste zmozni pisati pa naj bi bili “prvi v sluzbi resnice” medtem ko trobite ameriske lazi…

 • pokvarjeniSvet
 • Caetano

  Ta problem v Alepu je zakuhala Obamova vlada, skupaj z S. Arabijo in Turčijo, ki je podpirala in podpira islamiste združene v t.i. Vojsko osvojitve. To je čisto islamistično zavezništvo, katerega del je tudi Al Kaida. Zato s tega vidika nimajo kaj očitati Rusiji, ki sicer skupaj z iranskimi teokrati tudi podpira diktatorja Asada.

  ISIS se pa medtem pripravlja na ”apokaliptično bitko” za mesto Dabiq, kjer pričakujejo skladno s svojo eshatologijo ”Alahov poseg” proti nevernim vojskam. Na kurdski poroki so ubili 20 civilistov, kar je glede na kontekst pomembneje, kot to, kar se dogaja v Alepu.

 • Milan Novak

  Rusi so dol točno eno leto, američani pa še dlje. Nobeden od njih pa ni naredil nič, da bi se ISIL ustavil. Jaz sem bil tudi navdušen, ko so se rusi vključili in rekli, da bo vojne konec po nekaj tednih. Po enem letu pa isilovci še zmeraj obvladujejo skoraj isto velik teritorij. V Raki ni bilo še nobene intervencije, samo okrog Asada se jebejo eni in drugi. OBOJI SO ISTI. Boj se dneva, ko te pridejo reševat amerikanci ali pa rusi.

  • Caetano

   Kurdi so pa res IS vzeli veliko ozemlja.

 • hle

  Dobro jim je Lavrov odgovoril da če ne bi dol uleteli oni bi se danes v Damasku vile črne zastave

 • xtc

  Očitno brez akcije Judov;ZDA in Kurdov;da bodo zlomili rusko_asadov kurnik pač ne bo šlo:

  • hle

   Zakaj bi ga pa smeli zlomit judi in kravarji nimajo tam kaj početi kurdi pa tudi nimajo kaj širit svojega nacijonalnega ozemlja

   • xtc

    Glej no glej Kurdi nimajo kaj počet na ozemljih kjer so večina_tipičen komunist dostojen Asada;Putina;Erdogana in Clintonove:

 • zda igrajo vojno umazancev, ki skušajo porazit Sirsko državo s pomočjo svojih najemnikov od ISIL, Nusre in ostalih razcapanih klavcev. Nameščajo različne lažne dogodke in še sram jih ni, ker imajo občutek da njihova propagandna mašina melje močneje.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!