Ruska propaganda vedno bolj patetična: Pri obtoževanju Ukrajincev si pomagajo kar s slikami iz Slovenije

Vladimir Putin in Sergej Lavrov (Foto: epa)

Rusija se je zatekla k naravnost patetični propagandi, da bi svet pridobila na svojo stran. Svetovno javnost namreč skušajo prepričati o tem, da naj bi Ukrajina delala na izdelavi jedrske bombe. Kot da to ne bi bilo dovolj, svoje trditve o ukrajinski “umazani bombi” prepričujejo kar s fotografijo, ki je v resnici nastala v Sloveniji. 

Rusko ministrstvo za zunanje zadeve je na uradnem Twitterjevem profilu objavilo domnevne informacije s strani tamkajšnjega ministrstva za obrambo, da sta dve organizaciji v Ukrajini dobili direktna navodila za izdelavo jedrske bombe

V propagandne namene so Rusi ob obtožbi vključili še kolaž slik, da bi svojo navedbo še podkrepili. Ker pa se je izkazalo, da so uporabili kar sliko, ki je nastala v Sloveniji, se skupaj izpade še toliko bolj patetično. Fotografija vrečk pod podnaslovom “Razvoj umazane bombe” razkriva slovenske napise, zato je že kaj hitro jasno, da vrečke niso mogle biti posnete v Ukrajini. Omenjena fotografija je bila po poročanju Siola že večkrat uporabljena v slovenskem gradivu o radioaktivnih odpadkih, denimo v primeru predstavitve Agencije Arao o ravnanju z radioaktivnimi odpadki malih povzročiteljev iz maja 2010.

Foto: posnetek zaslona Arao

Zaradi trditev Rusije, da bi lahko Ukrajina uporabila konvencionalno orožje, ki nosi jedrski material, torej tako imenovano “umazano bombo”, bo Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) na poziv Kijeva poslala inšpektorje, da bodo ti pregledali prizorišči. Generalni direktor agencije Rafael Grossi je po poročanju STA povedal, da je IAEA pred mesecem dni pregledala eno od teh lokacij. Vse njihove ugotovitve so bile skladne z ukrajinskimi izjavami o nadzornih ukrepih. Na omenjeni lokaciji tedaj namreč niso našli nobenih neprijavljenih jedrskih dejavnosti ali materiala.

Grossi je napovedal, da bodo inšpektorji pregled izvedli v prihajajočih dneh. Znano je, da gre za objekta, ki ju je v okviru svojih obtožb glede Ukrajine omenila Rusija, ostale podrobnosti pa še niso znane.

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi (Foto: STA)

“Rusija ne sme stopnjevati konflikta v Ukrajini z lažnimi trditvami, da namerava Kijev sprožiti tako imenovano “umazano bombo”,” je v ponedeljek opozoril generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Dejal je, da je govoril z ameriškim obrambnim ministrom Lloydom Austinom in britanskim obrambnim ministrom Benom Wallaceom “o lažni trditvi Rusije, da se Ukrajina pripravlja uporabiti umazano bombo na lastnem ozemlju”. “Zaveznice Nata zavračajo to obtožbo. Rusija je ne sme uporabiti kot pretvezo za stopnjevanje. Ostajamo neomajni pri podpori Ukrajini,” je zapisal na Twitterju.

Ukrajino je medtem obiskal nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier in Kijevu obljubil pomoč Nemčije v boju zoper agresorja. “Moje sporočilo Ukrajincem je: ne stojimo vam le ob strani, temveč bomo Ukrajino še naprej tudi podpirali – gospodarsko, politično in vojaško,” je zatrdil in ob tem dodal, da se mu je zdelo prav, da z obiskom izrazi solidarnost do Ukrajincev. Gre sicer za prvi obisk nemškega predsednika v Ukrajini od začetka vojne.

Sara Kovač