fbpx

Ruska vojska namerno bombardira skladišča žit in zaloge hrane v Ukrajini

Slika je simbolična (foto:epa)

Slike, posnete s strani ameriške vlade, po poročanju Reutersa prikazujejo znatno poškodovana skladišča za žito v vzhodni Ukrajini, kar pa kaže na resnost ruskih napadov, ki vplivajo na svetovno oskrbo s hrano. Na dveh črno-belih fotografijah naj bi bili prikazani dve pravokotni zgradbi (skladišča), ki sta bili januarja še nedotaknjeni, na marčevskih fotografijah pa z uničenimi strehami in luknjami, kot posledice bombnih napadov.

Po besedah ameriškega uradnika, ki je fotografije komentiral, so ZDA pridobile informacije, da so ruske sile namerno večkrat poskušale uničiti skladišča žita v vzhodni Ukrajini, do konca marca naj bi bilo uničenih najmanj šest skladišč za žito.

Svet se zaradi krize v Ukrajini bori tudi z nadaljnjo oskrbo hrane, saj je Ukrajina četrti največji izvoznik žita na svetu, nepremišljeno rusko uničevanje žitnih skladišč pa naj bi bil jasen dokaz, kako Putinova vojna neposredno vpliva na civiliste v Ukrajini in ogroža prehransko varnost po vsem svetu. Glede na to, da so tudi druge države v Afriki in na Bližnjem vzhodu odvisne od ukrajinskega izvoza pšenice, bi lahko uničenje teh zalog hrane in skladiščnih prostorov povzročilo pomanjkanje in dvig cen v že tako ranljivih gospodarstvih.

Ukrajina je 4. svetovni izvoznik žita na svetu. (foto: epa)

Putin metodično cilja na skladišča žita in zaloge hrane
Ruski predsednik Vladimir Putin je invazijo v Ukrajini poimenoval kot “posebno vojaško operacijo”, katere cilj je uničiti ukrajinsko vojaško infrastrukturo, pa vendar vse dogajanje, ki smo mu priča več kot mesec dni, prikazuje drugačno sliko. Ne gre le za vojaško operacijo in uničenje vojaške infrastrukture, pač pa je cilj očitno spraviti na kolena prebivalstvo sveta, saj je pomanjkanje hrane že tako kritična debata in problematika marsikje po svetu. Bidnova administracija je večkrat javno delila svoje obveščevalne podatke, da bi pritisnila na Putina. Namestnica državnega sekretarja Wendy Sherman je na seji Varnostnega sveta ZN o Ukrajini v torek dejala, da je Rusija bombardirala najmanj tri civilne ladje, ki so prevažale blago iz črnomorskih pristanišč v preostali svet, vključno z eno, ki jo je zakupilo kmetijsko podjetje, ob tem naj omenimo, da je  Črno morje glavna ladijska pot za žito, nafto in naftne derivate, ob čemer si njegove vode delijo Bolgarija, Romunija, Gruzija in Turčija, pa tudi Ukrajina in Rusija. Rusija naj bi po besedah Shermanove blokirala dostop do ukrajinskih pristanišč, s čimer preprečuje kar 94 ladjam, da bi s hrano za svetovni trg prispele do Sredozemlja.

Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzia je izjave namestnice državnega sekretarja zavrnil, za vse obtožbe o streljanju na civiliste in napade na skladišča žit pa je obtožil ukrajinske čete in ukrajinske ekstremiste. Poleg vsega Ukrajina Rusiji očita tudi postavitev min v Črno morje in s tem ogrožanje za trgovski ladijski promet v regiji.

Tanja Brkić