Ruska vojska se umika iz Hersona, mesta ni več mogoče braniti!

Datum:

Nekateri mediji poročajo, da je Rusija ukazala svojim enotam, naj zapustijo ukrajinsko mesto Herson, edino regionalno prestolnico, ki jo je zavzela ruska vojska, odkar je konec februarja vdrla v Ukrajino. Umik je tako zelo simboličen poraz za predsednika Vladimirja Putina. Medtem ko kijevske sile izvajajo protiofenzivo v regiji, ki meji na okupirani Krim, je ruski obrambni minister Sergej Šojgu na televizijskem brifingu danes ukazal vojakom, naj se umaknejo z zahodnega brega reke Dneper in se premaknejo na drugo obalo. V televizijskih komentarjih je general Sergej Surovikin dejal, da ni več mogoče braniti mesta Herson. Višji svetovalec ukrajinskega predsednika je sicer dejal, da je še prezgodaj govoriti o umiku ruske vojske iz južnega mesta Herson.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je po navedbah ruskega vojaškega poveljstva odobril umik ruskih enot iz Hersona. The Guardian je že pred tem poročal, da so ruske sile uničile mostove na zahodnem bregu reke Dneper v južni ukrajinski regiji Herson, da bi upočasnile nadaljnje ukrajinsko napredovanje, saj so poročali, da je bil v prometni nesreči ubit eden najvidnejših ruskih uradnikov. Kot je ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski opisal “intenzivne spopade” na južni fronti, naj bi ukrajinske enote ponovno zavzele številna naselja. Nekaj ​​ur po tem, ko je Kirill Stremousov, namestnik vodje regije Herson, ki ga je imenovala Rusija, objavil, da so ukrajinske sile med hudimi spopadi osvojile oporišče na severnem robu Snihurivka, so ruski mediji poročali, da je Stremousov umrl v nejasnih okoliščinah. Aleksander Dugin, čigar hči je bila ubita v začetku tega leta, je dejal: “Kirill Stremousov, namestnik vodje uprave regije Herson, je umrl. Pravi junak. Herson je treba braniti za vsako ceno. Herson je tisto, kar Rusijo danes drži na oblasti.”

Poročila na proruskih kanalih družbenih medijev so narisala mračno sliko ruske situacije v Hersonu, pri čemer so nekateri namigovali, da se Moskva morda celo pripravlja zapustiti največje mesto, ki ga zaseda v Ukrajini – in očitno se je napoved tudi uresničila. Kljub pošiljanju znatnih okrepitev v regijo od poletja so bile moskovske sile na zahodnem bregu reke vse bolj v nevarnosti, da jih bo ukrajinsko napredovanje ujelo v past na široki fronti. Aleksander Kots, novinar prokremeljskega tabloida Komsomolskaya Pravda, ki je v Hersonu, je dejal, da tam “ni dobrih novic”, kar je namigovalo, da bi napoved umika lahko prišla kmalu. “Čakamo na uradno objavo,” je zapisal na svojem kanalu Telegram. Kots je objavil tudi več videoposnetkov iz Hersona, ki po njegovem mnenju prikazujejo ruske zastave, odstranjene z vladnih zgradb. Sergej Markov, nekdanji svetovalec v Kremlju in politični komentator, je dejal, da bi imela odločitev o odhodu iz Hersona “katastrofalne posledice”.

General ruske vojske Sergej Surovikin: “Hersona ni več mogoče braniti.” (Foto: epa)

Je umik ruskih sil morda zvijača?
Ukrajinski uradniki so v zadnjih dneh opozorili, da so trditve, da se ruske sile pripravljajo na umik, morda zvijača, kar namiguje, da so se nekatere ruske enote preoblekle v civiliste. Zmaga v Hersonu, enem od ključnih ciljev južne ofenzive Kijeva, bi bila uničujoč udarec za ruskega predsednika Vladimirja Putina – le nekaj tednov po odmevni slovesnosti v Moskvi, na kateri je napovedal priključitev Hersonske oblasti skupaj s tremi drugimi regijami. Uničenje mostov pa nakazuje, da se ruske sile morda pripravljajo zapustiti položaje, ki jih zasedajo na zahodni strani reke Dneper. Ukrajinski uradniki in lokalni prebivalci so povedali, da so v sredo razstrelili najmanj štiri mostove, da bi upočasnili ukrajinsko napredovanje. Med temi je bil most Dariivka, edini prehod čez reko Inhulets v zahodnem delu Hersonske oblasti, ki ga zasedajo Rusi. Inhulets deli okupirano območje na dvoje, z mestom Herson na zahodu in Berislav na vzhodu. Slike, objavljene na družbenih omrežjih, so pokazale tudi, da sta se zrušila dva mostova čez kanal v Snihurivkah. Snihurivika je bila ključna ruska pozicija, ki je zasidrala svojo obrambo zunaj Hersona.

Ukrajinska protiofenziva na jugu Ukrajine v Hersonski oblasti (Foto: Twitter)

Če bo umik potrjen, bo to pomenilo velik poraz za vojsko ruskega predsednika Vladimirja Putina v vojni, ki traja že skoraj celih devet mesecev. “Dokler nad Hersonom ne plapola ukrajinska zastava, nima smisla govoriti o ruskem umiku,” je za tiskovno agencijo Reuters dejal Mihajlo Podoljak, svetovalec ukrajinskega predsednika. Kyiv Independent pa medtem poroča, da na bi bila Rusija glede na trenutno realnost pripravljena na pogajanja z Ukrajino. Maria Zaharova, tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva, je prav tako obtožila ZDA, da pritiskajo na Moskvo in so vpletene v vojno v Ukrajini, poroča ruska tiskovna hiša RIA Novosti, ki je pod nadzorom države. Izjava o pripravljenosti Rusije na pogajanja prihaja med njeno napovedjo, da se umika iz severne regije Herson vključno z mestom Herson, ker je nemogoče braniti ozemlje.

Več sledi …

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Cene, ki jih plačujemo za tečaje slovenščine za migrante, so vrtoglave

Množične migracije so za Slovenijo vedno večja težava pod...

Rusija dve leti po napadu na Ukrajino

Ruska invazija na Ukrajino ni spremenila le sveta, temveč...

Podoba vladajočih se v Bruslju na ogled postavi

Peticija o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na...