fbpx

Ruske enote se umikajo iz “aneksiranega” ukrajinskega mesta Liman

Ruska vojska je potrdila umik iz strateško pomembnega mesta Liman v Donecku. Mesto je na območjih, ki jih je Vladimir Putin enostransko razglasil za priključeno rusko ozemlje.

Rusija je v soboto sporočila, da je umaknila svoje sile iz ukrajinskega mesta Liman, frontnega središča v regiji Doneck. Ukrajinske enote so pred tem poročale, da so ga obkolile.

Umik je velika težava za predsednika Vladimirja Putina, ki je le dan prej razglasil priključitev regije Doneck skupaj s tremi drugimi regijami.

Kaj o umiku pravi Moskva?
“V povezavi z ustvarjanjem grožnje obkolitve so bile zavezniške čete umaknjene iz naselja Krasni Liman na bolj ugodne črte,” je sporočilo rusko obrambno ministrstvo z uporabo ruskega imena za mesto.

Ministrstvo je trdilo, da so ruske enote povzročile precejšnjo škodo ukrajinskim silam, preden so bile umaknjene. A tega ni z ničemer dokazal. Liman je bil namreč glavno logistično in transportno središče za ruske okupacijske sile.

Ukrajina zahteva nadzor nad Limanom
Ukrajinski uradniki so v soboto poročali, da je bil Liman najprej obkoljen in pozneje spet v ukrajinskih rokah. Ukrajinske zračne sile so sporočile, da so zavzele mesto, potem ko je vodja kabineta ukrajinskega predsednika objavil fotografije ukrajinske zastave, ki se dviga na obrobju.

V soboto je ukrajinski guverner sosednje regije Lugansk Serhij Hajdaj dejal, da je v Limanu obkoljenih skoraj 5000 ruskih vojakov.

Hadaj je dejal, da bo po Limanu Lugansk naslednji vojaški cilj Kijeva. Putin je v petek po tako imenovanih referendumih o neodvisnosti več ukrajinskih regij razglasil za ruske.

Poleg Donecka je dejal, da so Lugansk, Herson in Zaporožje zdaj “štiri nove ruske regije”. Putin je ta teden med govorom, v katerem je napovedal nezakonito priključitev štirih ukrajinskih regij, okrepil svoje grožnje z jedrsko silo.

Z uporabo najbolj agresivne, protizahodne retorike doslej je nedavne ozemeljske pridobitve Ukrajine pospremil s obtožbami, da gre pri vojni za prizadevanje ZDA, da uniči Rusijo.

Prejšnji mesec so kijevske sile ponovno zavzele večje dele ozemlja, s čimer so ruske sile potisnile z območja Harkova in jim omogočile, da so se pomaknile na vzhod čez reko Oskil proti Limanu in drugim strateškim točkam.

Kaj umik pomeni za napredovanje Ukrajine proti Rusiji?
V odzivu na ruski umik iz Limana je Ramzan Kadirov, voditelj Čečenije, ki se opisuje kot Putinov vojak, zaostril retoriko in pozval k premisleku o uporabi jedrskega orožja.

“Po mojem osebnem mnenju bi bilo treba sprejeti bolj drastične ukrepe, vse do razglasitve vojnega stanja na obmejnih območjih in uporabe jedrskega orožja majhne moči,” je zapisal Kadirov na socialnem omrežju Telegramu.

Andrej Žitnik