fbpx

Ruske obtožbe: Turčija oskrbuje džihadiste z orožjem

Slika je simbolična. /Foto: epa

Stanje na Bližnjem vzhodu se ne umirja. Tokrat se je pod plazom obtožb znašla Turčija, za katero Rusija trdi, da podpira Islamsko državo ter džihadiste opremlja s potrebnimi stvarmi za izdelavo bomb in orožja. Rusi so to skrb posredovali generalnemu sekretarju Združenih narodov. 

V pismu, ki ga je ruski veleposlanik pri Združenih narodih Vitalij Čurkin poslal generalnemu sekretarju ZN Ban Ki-Moonu, ruska stran pojasnjuje, na kakšen način Turki pomagajo Islamski državi in džihadistom. Analiza kemijskih komponent eksploziva, ki so ga v iraškem mestu Tikrit in v sirskem Kobaniju zaplenili Rusi, kaže na to, da je bil eksploziv narejen v Turčiji.

Preberite tudi:
-Erdogan grozi Merklovi

Ruski veleposlanik je pet turških podjetij neposredno obtožil, da so pripadnikom Islamske države dovažala aluminijev prah, amonijev nitrat, vodikov peroksid in druge sestavine za sestavo eksplozivnih sredstev. “Te navedbe dokazujejo, da so turške oblasti namerno vključene v aktivnosti Islamske države,” je zapisal Čurkin.

Turške oblasti so pismo že označile za še eno izmed dejanj ruske propagande proti Turčiji in dodale, da ga ne jemljejo resno, čeprav ne gre za prvo tako obtožbo, še poroča hrvaški Index.

M. G.