fbpx

Ruske plačance v Siriji naj bi vodil nekdanji kriminalec in tajkun “Putinov kuhar”

Foto: epa

Ameriški mediji na podlagi poročil obveščevalnih agencij poročajo, da je ruski oligarh, povezan z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, odgovoren za ruske plačance v Siriji. Jevgenij Prigožin, znan kot “Putinov kuhar”, naj bi pomagal spraviti plačance v Sirijo, še prej pa v Ukrajino.

Washington Post je poročal, da so Prigožina posneli med pogovori s predstavniki ruske in sirske vlade glede napada sil sirskega predsednika Bašarja al Asada na položaje uporniških sirskih demokratičnih sil. V napadu so sodelovali tudi ruski plačanci, med uporniki pa so bili ameriški vojaki. Prigožin naj bi sirskim uradnikom povedal, da je od ministrstva dobil zeleno luč za hitro in močno pobudo na začetku februarja. Okoli 500 sirskih vojakov in ruskih plačancev je potem 7. februarja s tanki, topovi in raketami prodiralo proti uporniški bazi, Američani so nemudoma poklicali na pomoč bojna letala in helikopterje.

Po koncu boja so Američani našli nekaj sto trupel nasprotnikov, ranjen pa je bil le en sirski upornik. Tako je spopad opisala tiskovna predstavnica Pentagona Dana White. Rusija je sprva vpletenost zanikala, pozneje pa je priznala nekaj mrtvih in ranjenih, ki so jih prepeljali na zdravljenje v Rusijo. Ameriški obveščevalci so prepričani, da je Prigožin vodja ruskih plačancev v Siriji.

Ameriška tiskovna agencija AP navaja, da je Prigožin pošiljal plačance tudi v Ukrajino prek podjetja Wagner Group, ki je pod ameriškimi sankcijami. Njegovo podjetje Evro Polis naj bi imelo pogodbo s sirsko državno naftno družbo, po kateri mu pripada 25 odstotkov proizvodnje nafte in plina z nahajališč, ki jih zavzamejo in zavarujejo ruski plačanci.

Od kriminalca do tajkuna
Šestinpetdesetletni Prigožin je obiskoval šolo za nadarjene športnike, kmalu pa je prišel navzkriž z zakonom, saj je pri 18 letih vodil verigo prostitucije in ropal. Obsojen je bil na devet let zapora. Na prostosti je začel s prodajo hot dogov, se širil in konec 90. let prejšnjega stoletja že imel v lasti več dragih restavracij, v katere je zahajal tudi Putin.

Vzpon mu je omogočil ruski predsednik Putin. (Foto: epa)

Konec 90. let prejšnjega stoletja se ga je že prijel naziv “Putinov kuharski mojster”. Leta 2010 naj bi njegova podjetja začela brez težav dobivati dobičkonosne pogodbe z rusko vojsko. Preiskava ruske zvezne agencije proti monopolom se je novembra na hitro končala. Prigožin naj bi danes imel več sto milijonov dolarjev.

Posebni tožilec za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve ga je dal na seznam obtoženih Rusov kot šefa tako imenovane tovarne računalniških trolov. To je podjetja Internet Research Agency, kjer so proizvajali lažne novice. Najprej za potrebe domačega trga, od leta 2014 pa so dejavnosti razširili v ZDA.

C. Š.