Ruski agenti zastrupili ženo prvega obveščevalca Ukrajine

Datum:

Ukrajinski mediji poročajo, da so agenti ruske obveščevalne službe uspeli zastrupiti ženo vodje vojaške obveščevalne službe Kirila Budanova. Marijana Budanova se trenutno zdravi v bolnišnici zaradi zastrupitve s težkimi kovinami. Ukrajinski mediji še poročajo, da je EU za namen urjenja ukrajinskih vojakov namenila dodatnih 194 milijona evrov. Dogajanje je intenzivno tudi na diplomatskem parketu. Približuje se zasedanje OVSE, ki se ga bo udeležil tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Ukrajinska stran bo vrh zaradi tega bojkotirala. 

Vest o zastrupitvi je potrdil Andri Jusov potrdil tiskovni predstavnik ukrajinske obveščevalne službe. Njeno zdravstveno stanje naj bi se po poročanju Pravde izboljševalo zaradi zdravljenja, ki ga trenutno prejema. Marjana Budanova je sicer psihologinja, prostovoljka in javna figura. Poskusila je tudi kot političarka. Leta 2020 je kandidirala za občinsko svetnico v Kijevu na kandidatni listi stranke UDAR, ki jo vodi nekdanji svetovni prvak v boksu Vitali Klitschko.

Vodja ukrajinskih obveščevalcev je avgusta za Radio Free Europe/Radio Liberty razkril, da njegova žena živi skupaj z njim v njegovi pisarni iz varnostnih razlogov. Po besedah tiskovnega predstavnika vojaških obveščevalcev naj bi Budanov doslej preživel že več kot 10 poskusov atentatov. Budanov je visokoprofilna tarča za ruske obveščevalne službe predvsem zaradi dela, ki ga opravlja. Vojaški obveščevalci so del ministrstva za obrambo. Zadolženi so za zbiranje informacij o potencialnih grožnjah zoper ukrajinsko varnost zunaj meja države, odgovorni pa so tudi za nekatera akcije, ki se dogajajo globoko v ruskem zaledju.

Nov paket pomoči ukrajinskim oboroženim silam
Svet Evropske unije je odobril dodatni 194 milijonov vredni paket za namene urjenja ukrajinskih vojakov. Skupna vsota, namenjena urjenju, tako znaša približno 280 milijonov evrov, poroča Kyiv Independent. Tiskovna služba sveta trdi, da se bodo sredstva namenila tudi za orožja in drug material, potreben za krepitev ukrajinske bojne zmogljivosti. “Cilj današnje odločitve je nadaljevanje podpiranja krepitve zmogljivosti ukrajinskih oboroženih sil, ki temelji na ukrajinskih potrebah in ob upoštevanju vse večjega obsega in kompleksnosti učnega načrta usposabljanja,” je zapisano v sporočilu za javnost. Zaradi pomoči Evropske unije se je doslej izurilo več kot 34 tisoč vojakov. Ukrajina bo v kratkem odprla pisarno v Evropskem parlamentu. V načrtu naj bi bilo tudi odprtje pisarne Evropskega parlamenta v Kijevu.

Ukrajina in Italija sta začeli s pogajanji, katerih cilj je sprejeti bilateralni dogovor o varnostnih zagotovilih v okviru skupine G7. Italija je zadnja država iz skupine, ki je začela tovrstna pogajanja. V skupini so sicer še Nemčija, Združeno kraljestvo, ZDA, Japonska, Francija in Kanada. “Cenimo pomemben prispevek naših italijanskih prijateljev k obrambi Ukrajine in približevanju skupni zmage,” je dejal Ihor Žovskja, namestnik vodje urada predsednika, ki vodi ukrajinsko pogajalsko skupino. “Zagotovitev varnostnih jamstev Italije Ukrajini bo pomemben korak k članstvu naše države v Evropski uniji in Natu.”

Bojkot OVSE
Ukrajinska delegacija bo bojkotirala prihajajoče srečanje zunanjih ministrov držav OVSE v Skopju. Na srečanju bo namreč prisoten tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Zasedanje zunanjih ministrov bodo bojkotirali tudi v zunanji ministri Estonije, Latvije in Litve z enakim razlogom. Ukrajinska stran obtožuje rusko izigravanja pravil OVSE. V tem trenutku denimo ruska stran blokira kandidaturo Estonije za predsedovanje OVSE v prihodnjem letu. Naslednje leto bo tako organizaciji predsedovala Malta, ki sicer ni članica zveze Nato. Rusija ima prav tako v ujetništvu tri ukrajinske uradnike iz OVSE. V ujetništvu so se znašli kmalu po začetku invazije lansko leto.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Cene, ki jih plačujemo za tečaje slovenščine za migrante, so vrtoglave

Množične migracije so za Slovenijo vedno večja težava pod...

Rusija dve leti po napadu na Ukrajino

Ruska invazija na Ukrajino ni spremenila le sveta, temveč...

Podoba vladajočih se v Bruslju na ogled postavi

Peticija o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na...