fbpx

V protestih proti ustoličenju Putina aretiranih že 1600 oseb

Foto: epa

Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni je za soboto pozval k protestom po vsej Rusiji pred vnovično inavguracijo predsednika Vladimirja Putina. Demonstracije pod geslom Za nas ni car so bile izvedene v 90 ruskih mestih, a marsikje niso bile dovoljene. Ruska policija je do sedaj aretirala že več kot 1600 nasprotnikov Putinovega totalitrarnega režima, med drugim tudi Alekseja Navalnija. Navalni je ruski aktivist in avtor bloga, ki že od leta 2008 opozarja na stanje korupcije v državi in kako se je elita okoli predsednika Putina v zelo kratkem času še enormno obogatila. 

Na volitvah 19. marca, na katerih Aleksej Navalni zaradi pogojne obsodbe ni smel nastopiti, je Vladimir Putin prepričljivo zmagal in bo na čelu države ostal še najmanj šest let. Za nov predsedniški mandat bo prisegel v ponedeljek.

“Strahopetni starec Putin misli, da je car,” je na družbenem omrežju Twitter zapisal Navalni. “A ni naš car, zato 5. maja pojdite na ulice,” je pozval. Protesti so napovedani v 90 mestih po vsej Rusiji. Ponekod, tudi v največjih Moskvi in Sankt Peterburgu, mestne oblasti niso izdale dovoljenja za demonstracije.

V demokratičnih državah so protesti pravica, v totalitarnih, kot je Rusija, pa so prepovedani. (Foto: epa)

Številni so bojijo še večje represije nad demokrati
Ruske oblasti so v zadnjih dneh že ukrepale proti organizatorjem protestov proti Putinu. V več mestih, med drugim v Sankt Peterburgu, sibirskem Krasnojarsku ter Krasnodarju na jugu države, so se vrstile aretacije privržencev Navalnega, piše STA. Policija je tudi preiskala več pisarn organizacije Navalnega. Politični analitiki se bojijo spopadov med protestniki in policijo ter množičnih aretacij nasprotnikov ruskega predsednika, kar se je zgodilo na množičnih protestih proti Putinu leta 2012.

C. Š.