fbpx

Ruski izstrelek sestrelil malezijsko letalo

Nizozemski varnostni odbor (DSB) je danes objavil končno poročilo o strmoglavljenju potniškega letala družbe Malaysian Airlines na letu MH17, v katerem so krivdo pripisali ruskemu izstrelku 9M38 Buk. Preiskovalci pa v poročilu niso zapisali, kdo od vpletenih strani (v ukrajinskem konfliktu) je dejansko izstrelil raketo.

 

298 žrtev, a brez krivca

Da spomnimo: potniško letalo Boeing 777-200ER je prečkalo zračni prostor nad vzhodno-ukrajinskim ozemljem, kjer so se odvijali spopadi med ukrajinskimi silami ter pro-ruskimi separatisti. Vseh 298 (283 potnikov in 15 članov posadke) ljudi na krovu letala, ki je letelo iz Amsterdama v Kuala Lumpur, je umrlo v nesreči. Ker je bilo med žrtvami 196 nizozemskih državljanov, je preiskavo izvedla DSB.

h_52304556Po izsledkih preiskovalcev je izstrelek zadel sprednji levi del letala, nakar se je slednje prelomilo. Poročilo ne navaja, kdo je izstrelil sam izstrelek, so pa ostanki izstrelka nedvomno tipa 9M3 Buk, kateri pa je (bil) v uporabi tako v ruski kot ukrajinski vojski.

V poročilu so se dotaknili tudi dejstva, da zračni prostor nad področjem oboroženega konflikta ni bil popolnoma zaprt, saj je sestreljeno letalo letelo nad zaprtim zračnim prostorom. Pred tem je bilo v spopadih sestreljenih že okoli 16 zračnih plovil (letal in helikopterjev), kar bi morali spodbuditi pristojne ukrajinske oblasti, da popolnoma zapre zračni prostor za civilni promet.

Rusija zavrača krivdo

V predhodni novinarski konferenci so predstavniki ruskega podjetja Almaz-Anteja, proizvajalca izstrelka Buk, ponovno potrdili uradno stališče Rusije rekoč, da so letalo sestrelili ukrajinske sile.

Pri tem so se sklicevali na svoje izsledke, da naj bi glede na pot letala in točko zadetka izstrelek prišel iz področja pod nadzorom ukrajinskih sil. Prav tako so izjavili, da ta tip izstrelka ni več v uporabi v ruskih oboroženih silah. Slednjega so sovjetske oborožene sile začele uporabljati že leta 1979.

Zahodni svet in Ukrajina pa so krivdo za sestrelitev letala že takoj po dogodku pripisale proruskim separatistom.

K.K.