Ruski okupatorji evakuirajo Herson – se obeta katastrofa velikih razsežnosti?

Hersonske ženske (Foto: epa)

Ruski okupatorji v Hersonu so javno sporočili vsem prebivalcem, naj takoj zapustijo mesto. Bodo Rusi porušili jez in tako povzročili katastrofo?

Ruske okupacijske oblasti so vse prebivalce Hersona obvestile o takojšnji evakuaciji mesta. Zaenkrat še ni znano, ali bo evakuacija obvezna in prisilna.

Okupatorji so sporočili, naj se vsi prebivalci “preselijo” na levi breg reke Dneper in pojasnili, da je bila odločitev sprejeta zaradi razmer na fronti in nevarnosti obstreljevanja mesta. To so Rusi označili za “teroristične napade”. “Ne pozabite vzeti dokumentov, denarja, vrednih predmetov in oblačil,” so v okrožnici zapisale okupatorske oblasti.

Rusi načrtujejo razlitje reke in katastrofo?
Ukrajinska stran predvideva, da ruska stran potrebuje namestitve za vojsko, zato mora izseliti Ukrajince. Ameriški Inštitut za študije vojskovanja pa je dan prej objavil tezo, da se ruska stran umika zahodno od Hersona zaradi zelo verjetnega porušenja jezu v Kahovki na reki Dneper, s čimer bi onemogočili napredovanje ukrajinske ofenzive, Rusi pa bi si tako omogočili kritje.

Sara Kovač