Ruski opozicijski voditelj Navalni ponovno svoboden: Mu bo uspelo zrušiti tirana Putina?

Alexei Navalny (Foto: epa)

Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni je prestajal 20-dnevno kazen zaradi organizacije protestov, uperjenih proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Zdaj je po slabih treh tednih ponovno svoboden. V zaporu je za nekaj dni pristal že tretjič, ljudstvo pa ga še zmeraj podpira. Poglejte, kaj je ob ponovni prostosti zapisal.

Navalni je še zmeraj odločen kandidirati na predsedniških volitvah naslednje leto, sporočil pa je tudi, da je “pripravljen na delo“. Že danes zvečer naj bi se udeležil zborovanja v južnem mestu Astrahan. Ob tem je v šali zapisal, da je v zaporu prebral 20 knjig, se naučil nekaj besed kirgiškega jezika in popil 80 litrov čaja.

Že slabo leto vztrajno dobiva podporo, v zaporu pa je v tem času pristal že trikrat
Enainštiridesetletnik je svojo (neuradno) predsedniško kampanjo začel že lani. V tem času je odprl nekaj pisarn in pripravil ogromno shodov po vsej državi, na katerih vztrajno dobiva podporo. Zaradi izvedbe neprijavljenih protestov proti aktualnemu ruskemu predsedniku Putinu pa je v zaporu bil že trikrat. Tako je odslužil že 15-, 25-, in 20-dnevno kazen. Danes zjutraj so njegovi podporniki z mostu v bližini Kremlja izobesili plakat z napisom: “Čas je, da se znebimo Putina in izvolimo Navalnega.”

Pozdravljeni. Zunaj sem. V 20 dneh sem prebral 20 knjig, se naučil nekaj besed kirgiškega jezika, popil 80 litrov čaja in isto pesem na radiju slišal vsaj 60-krat. Pripravljen sem na odhod. Nocoj imam govor v Astrahanu v parku “Prijateljstvo” (nekdanji park ATZP). Ob 18. uri. Pridite,” je ob zgornji fotografiji zapisal na družbenem omrežju Instagram.

A. L.