fbpx

Ruski predsednik Vladimir Putin načrtuje vojni kaos na Balkanu

Načrtuje Putin novo zaroto? (Foto: epa)

Nekdanji agent NSA in varnostni strokovnjak John Schindler je objavil članek, v katerem piše, da ruski predsednik Vladimir Putin načrtuje ustvariti vojni kaos na Balkanu in s tem preusmeriti pozornost od drugih aktivnosti.

John Schindler je napisal članek z naslovom: Prva zunanjepolitična kriza predsednika Trumpa s podnaslovom: Vojaški bobni ponovno odjeknili na Balkanu. Članek je objavljen v newyorškem Observerju, lastnik tega medija pa je Trumpov zet in svetovalec Jared Kushner, ki mu  Donald Trump najbolj zaupa. Schindler opozarja, da gre pravzaprav za razpad začasnih rešitev kofliktov, ki so jih NATO in ZDA ob koncu prejšnjega stoletja vzpostavili na Balkanu.

Putinova namera na Balkanu je dovolj jasna. S političnim kaosom, ki ga je zakuhal, bo odvrnil pozornost od dogajanja na Zahodu. 

Naraščajoč nacionalizem in islamski radikalizem na Balkanu
V Bosni, kjer se prepletata zločin in korupcija, je resni problem islamski ekstremizem. Predsednik republike Srbske Milorad Dodik poskuša sabotirati Daytonski sporazum, na ameriške sankcije pa je odgovoril tako, da je ameriško veleposlanico v Sarajevu označil za sovražnico bosanskih Srbov.

Stanje na Kosovu je še bolj zaostreno. Schindler se ni mogel izogniti nedavnemu vlaku z napisom: Kosovo je Srbija, ki so ga srbske oblasti poskušale poslati na sever Kosova, a so ga na meji v zadnjem trenutku zaustavili. Naraščanje nacionalizma v Srbiji ni naključno, na to naj bi vplival ruski predsednik Vladimir Putin. Moskva je namreč pred kratkim podarila Beogradu 60 oklepnih vozil in šest letal MiG-29, ki jih ruska vojska ne potrebuje več. Srbija bo z njimi postala edina država na območju nekdanje Jugoslavije, ki ima moderne lovce v zraku.

Hrvaška, ki je članica zveze NATO, pa ima 12 vojaških letal tipa MiG-21, ki so starejši od modelov srbskih letal in le nekaj jih je še tehnično sposobnih za letenje. Brez Natove pomoči Zagrebu bodo nova srbska letala prevladovala v regiji.

ZDA in evropske zaveznice morajo hitro pomiriti jugovzhod Evrope, preden bodo postali problemi neobvladljivi in se bo vrnilo množično nasilje, opozarja strokovnjak.

Branka Jurhar