fbpx

Ruski vojak predal tank za denarno nagrado in ukrajinsko državljanstvo

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Po poročanju Daily Maila se je ruski vojak ukrajinskim vojakom predal v svojem tanku, v zameno za nagrado v višini 10.000 dolarjev (9.128 evrov) in možnost za ukrajinsko državljanstvo.

Ruski vojak se je v lastnem tanku izročil ukrajinskim vojakom v zameno za 10.000 dolarjev in možnost ukrajinskega državljanstva. Vojak, identificiran kot Miša, naj bi bil eden iz vrst vojakov Vladimirja Putina. Predal se je v glavnem bojnem tanku T-72B3, potem ko sta njegova druga kolega v posadki pobegnila domov, njegov poveljnik pa mu je grozil, da ga bo ustrelil.

Po besedah ukrajinskega notranjega ministra, Viktorja Andrusiva naj bi Miša po telefonu kontaktiral ukrajinsko nacionalno policijo in se dogovoril za srečanje, medtem ko naj bi Ukrajinska nacionalna policija že nekaj časa na vse identificirane ruske telefone pošiljala sporočila o lokacijah predaje, v kolikor bi se za to kdo odločil.

Predaja ruskega vojaka Miše (foto: zajem zaslona)

Ukrajinci ponujajo bogate nagrade za ruske vojake
Ukrajinski minister je po poročanju Daily Maila dejal, da jih je Miša poklical pred nekaj dnevi in da so bili njegovi podatki posredovani ukrajinski vojaški obveščevalni službi. Med drugim naj bi ruski vojak izjavil, da smisla v vojni ne vidi, prav tako pa naj bi med ruskimi vojaki vladal kaos, tudi zaradi pomanjkanja hrane. Po dogovoru o lokaciji je kraj predaje ukrajinska policija najprej preverila z dronom, v primeru, da bi šlo za zasedo. Specialna enota je ruskega vojaka, ki je ob predaji ležal z obrazom na tleh, pridržala. Domov se ni mogel vrniti, ker je njegov poveljnik rekel, da ga bo ustrelil in odpisal kot bojne izgube,” je zapisal Andrusiv v objavi na Facebooku. “Miša je rekel, da skoraj nič ni več, poveljevanje čet je kaotično in praktično odsotno. Demoralizacija je ogromna,” je pojasnil.

Ukrajinski notranji minister je dodal, da bo ruski vojak preostanek vojne preživel kot ujetnik v “udobnih pogojih s televizijo, telefonom, kuhinjo in tušem”. Nedavno je tudi ukrajinski proizvajalec orožja Ukroboronprom že ponujal milijon dolarjev za zajem ruskih letal, ponudba pa je veljala tudi za ruse, ki bi želeli zamenjati bojno stran. Ukroboronprom je pilotom Ruske federacije, ki bi bili pripravljeni sodelovati v programu, zagotovil državljanstvo svobodne države, ponudili pa so tudi 500.000 dolarjev za vsak bojni helikopter, zasežen Rusom, ki bi ga še lahko uporabili, poroča Daily Mail.

Tanja Brkić