fbpx

S sprejeto izjavo o stanju v Afganistanu notranjih ministrov EU nezadovoljni socialisti v Evropskem parlamentu

David Sassoli (Foto: Twitter)

Evropski notranji ministri so v veliki večini sprejeli madžarski vidik glede migrantske krize. Države članice EU se morajo osredotočiti na zagotavljanje varnosti, izogibati množičnim migracijam in preveriti vsakega Afganistanca, ki mu je dovoljen vstop v Evropo.

V osnutku resolucije notranjih ministrov držav članic EU, ki je bil sprejet v torek, 31. avgusta 2021, so bila sprejeta stališča, od katerih Madžarska ni odstopala vse od začetka migrantske krize leta 2015, je za medije povedal madžarski notranji minister Sándor Pintér.

Pintér ob tem opozarja, da so besede lepe, a je to potrebno prenesti tudi v dejanja. “Če ne bomo implementirali deklaracije na ravni EU, bodo to prazne besede in nič se ne bo zgodilo, da bi zaščitili afganistanske begunce in EU.” Madžarska vseskozi zagovarja pomoč beguncem v državah njihovega izvora. Madžarski notranji minister je ob tem poudaril, da je izrednega pomena, da evropske meje lahko prečka samo tisti, ki ga želimo sprejeti.

Evropol svari pred slabim preverjanjem migrantov, ki pridejo v Evropo
“Samo zato, ker je nekdo afganistanski državljan, ga še ne bomo spustili v Madžarsko,” je poudaril Pintér in izpostavil nevarnost prihoda novih teroristov. Tudi Europol je v preteklosti že svaril, da se “begunce”, ki prihajajo v Evropo, ne preverja dovolj natančno. V splošnem so se notranji ministri držav članic strinjali, da je ljudem potrebno pomagati. EU bo to počela na način metanja denarja v države izvora oziroma njihove sosednje države z namenom, da naval migrantov zadrži stran od sebe. Bolj naj bi se angažirala tudi Frontex in evropski urad za azil. Poudarki so bili na sodelovanju z mednarodnimi agencijami pod okriljem Združenih narodov in potrebi po zavarovanju zunanjih mej EU. Resolucija ravno tako dopušča preseljevanje migrantov, domnevno v države EU, ki temu ne bi nasprotovale.

Kritike v Evropskem parlamentu
Do sprejete resolucije je bil kritičen predsednik Evropskega parlamenta, italijanski socialist David Sassoli. “Žalostijo nas včerajšnji sklepi notranjih ministrov,” je dejal italijanski socialist. “Videli smo, da zunaj EU prihaja do sil, ki nudijo zatočišče, kažejo humanost za afganistanske prosilce za azil. Žal med njimi ni evropskih držav. Te tega niso naredile.”

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli (Foto: epa)

Sassoli lahko stopi skupaj z luksemburškim notranjim ministrom Jeanom Asselbornom. Skupaj si lahko pripeljeta v Luksemburg ali v Bruselj kolikorkoli afganistanskih migrantov jima srce poželi. Preostanek sveta bo ploskal.

Celotno besedilo sprejete skupne izjave o stanju v Afganistanu najdete TUKAJ.

Ivan Šokić