fbpx

Salvini na lokalnih volitvah naskakuje “rdečo trdnjavo”

V Italiji desnica naskakuje “rdečo trdnjavo”. Matteo Salvini skuša izsiliti predčasne volitve. Vodja Lige se vse bolj uveljavlja kot voditelj italijanske desnice. Bodo nasprotniki posegli po podlih potezah, da bi ga ustavili?

Potem ko je bil konec poletja izrinjen iz vlade premierja Contija in je moral zapustiti notranje ministrstvo, vodja Lige Matteo Salvini še naprej krepi svojo priljubljenost pri italijanskih volivcih. Očitno je njegov načrt, da z odmevnimi zmagami na lokalnih volitvah spravi vlado v nemogoč položaj in tako izsili njen odstop ter nove volitve, na katerih bi njegova stranka, kot kažejo vse ankete, gladko osvojila prvo mesto. Ankete tudi kažejo, da bi njegovi zavezniki na desnici − Bratje Italije pod vodstvom Giorgie Melloni in Naprej, Italija pod vodstvom Silvia Berlusconija − dobili dovolj visoko podporo volivcev, da bi lahko sestavili desno vlado, kajpak s Salvinijem kot novim predsednikom vlade. Salvini in njegovi desni zavezniki se torej zdaj osredotočajo na lokalne volitve; prve bodo 26. januarja regionalne volitve v Kalabriji in v Emilii Romagni.

Naskok na “rdečo trdnjavo”
Uspeh desnice na volitvah v obeh pokrajinah bi bil strahovit udarec za zdajšnjo Contijevo vlado, ki jo podira široka koalicija liberalcev in levičarskih strank. Še posebno to velja za morebitni uspeh desnice v Emilii Romagni, ki je po pravici imenovana »rdeča trdnjava«, saj so v tej pokrajini na oblasti levičarske stranke nepretrgano že od druge svetovne vojne. Vendar pa so na parlamentarnih volitvah spomladi 2018 desne stranke dosegle rekordno število glasov in prav vsi analitiki v Italiji se strinjajo, da bodo letos regionalne volitve v tej pokrajini prvič po dolgih desetletjih več kot le formalnost. Zdajšnji predsednik Bonaccini, ki ga podpira levičarska koalicija, je po anketah zadnji mesec dni le za las v prednosti pred kandidatko desnice Borgonzonijevo, večkrat je bil rezultat tudi izenačen, v dveh anketah pa je desna kandidatka že prevzela vodstvo. Poraz v Emilii Romagni bi bil za levico pretres prve vrste in zahteve Salvinija po novih volitvah bi pridobile legitimnost. Nekoliko lažje delo bodo imele desne stranke v Kalabriji, kajti ta pokrajina, v kateri ta čas vlada »neodvisni kandidat« s podporo levičarskih strank, je v preteklosti že prehajala s politične desnice na levico in nazaj. Decembrske ankete Salviniju in njegovim zaveznikom tu kažejo zmago, saj ima desna kandidatka Santellijeva 45-odstotno podporo, kar je sedemnajst odstotnih točk več kot dosedanji predsednik pokrajine Callipo.

Lucia Borgonzoni

Bodo nasprotniki posegli po podlih potezah?
Zdi se, kot da se Salvinijevi nasprotniki bojijo njegovih novih uspehov, zato se slišijo govorice, da se pripravlja podla igra. S pomočjo »aktivističnih sodnikov« naj bi sprožili več za lase privlečenih sodnih postopkov proti Salviniju, da bi tako omajali njegovo podporo v javnosti, saj Salvini svojo politično moč črpa predvsem iz podpore širokega sloja prebivalstva. Salvinijevi nasprotniki torej upajo, da bi se nekaj blata, ki bi ga s temi obtožbami vrgli na Salvinija, obdržalo in ga stalo vsaj nekaj odstotkov podpore, dovolj, da bi mu lahko na volitvah spodletelo doseči potrebno večino za prevzem vlade.

Salvini postaja vse močnejši
Salvini v teh dnevih zavzeto vodi kampanjo za svoje kandidate, pomaga pa mu zaročenka Francesca Verdini, katere oče Denis je vpliven politik v stranki Naprej, Italija. Opazovalci že špekulirajo, da bi se lahko Berlusconi počasi umaknil iz aktivne politike, stranko pa bi Salvini pripojil k svoji Ligi in se tako uveljavil kot nesporen voditelj desnice. Še več, z dobrimi zvezami v visoki družbi − Francescin oče je bankir, mati izhaja iz plemiške družine, Berlusconi je medijski mogotec − in s hkratno priljubljenostjo v široki javnosti bi bil neustavljiv, zato napovedi, da bi ga skušali nasprotniki še pred tem ustaviti tudi s podlimi potezami, niso brez podlage.

Bogdan Sajovic