Salvini napovedal strožji mejni nadzor iz migrantskega taborišča Lampedusa

Italijanski konservativni politik Matteo Salvini napoveduje strožji mejni nadzor. (Foto: epa)

Italijanski konservativni politik Matteo Salvini je obljubil zaščito evropskih in italijanskih meja ter stroge ukrepe proti tihotapljenju ljudi, če njegova desna stranka zmaga na parlamentarnih volitvah konec tega meseca. 

Vodja italijanske Severne lige Matteo Salvini je svoje pripombe o varnosti italijanskih meja predstavil med obiskom migrantskega taborišča na otoku Lampedusa v južni Italiji, ki je bil njegov drugi obisk registracijskega centra v manj kot mesecu dni. Tokrat se je Salvini na mestu pojavil brez predhodnega obvestila. Politik je spremljajočim novinarjem dejal, da je v centru, ki lahko sprejme 350 oseb, našel prek 1300 ekonomskih migrantov, ki čakajo na procesiranje, poroča Remix News.

Spregovoril je o razmerah, ki niso vredne civilizirane države, in izjavil, da taborišče Lampedusa ni sprejemni center, ampak “skladišče”. Dodal je, da je v zadnji polovici dneva na otoku pristalo 15 čolnov, polnih prebežnikov. V taborišču so ljudje nagneteni skupaj in ležijo na tleh pri temperaturah do 40 stopinj vključno z dvoletnimi otroci. Poudaril je, da mnogi med njimi sploh ne bi smeli biti tam, saj niso upravičeni do sprejema, čeprav so se na italijanski obali znašli že tretjič, četrtič ali celo petič, njihovo oskrbo pa krijejo italijanski davkoplačevalci.

Reševalna ladja z migranti na Lampedusi (Foto: epa)

Salvini je prepričan, da zaščito potrebujejo tudi italijanske in evropske meje ter otok Lampedusa. Tihotapljenje ljudi je posel, migracije pa je po njegovem prepričanju mogoče nadzirati. Levica to obljublja že 20 let. Tudi desnica je dokazala, da se je sposobna zoperstaviti trgovini z ljudmi, le določene zakone je treba vrniti. Od začetka leta naj bi v Italijo prispelo več kot 56 tisoč ljudi, medtem ko je med januarjem in koncem avgusta lani na italijanskih obalah pristalo manj kot 39 tisoč ljudi. Največ, torej 15 tisoč, jih je prispelo avgusta, skoraj brez izjeme na južne otoke te države.

Domen Mezeg