fbpx

Salvini ne popušča pritiskom Bruslja in nevladnih organizacij: Rim ne dovoli izkrcanja ladje s 130 migranti, ki se je zasidrala na Siciliji

Slika je simbolična (Foto: epa)

Italijanska vlada za razliko od naše še naprej odločno in zavzeto varuje svoje državljane pred nevarnostjo ilegalnih migrantov ter kriminalnih dejanj in bolezni, ki jih ti prinašajo s seboj. Oblasti v Rimu so namreč ladji italijanske obalne straže, na kateri je okoli 130 migrantov in je danes vplula v pristanišče Augusta na Siciliji, prepovedale izkrcanje, vse dokler ne bo rešeno vprašanje porazdelitve migrantov po drugih državah, članicah EU.

Po poročanju STA je italijanski notranji minister Matteo Salvini že v petek ukazal, da mora okoli 130 migrantov, ki so jih v sredo rešili z dveh improviziranih čolnov v Sredozemskem morju, ostati na krovu ladje obalne straže, vse dokler ne bo rešeno vprašanje njihove porazdelitve po drugih državah, članicah EU.

Ladja Gregoretti se je sicer z migranti na krovu danes zasidrala v Augusti na Siciliji, Italija pa sedaj čaka na odziv EU. Omenjeno ladjo so sicer iz zdravstvenih razlogov dovolili zapustiti že več migrantom, med drugim tudi noseči ženski, njenemu možu in njunima otrokoma.

Matteo Salvini. Foto: epa

Še vedno odmeva najhujša tragedija v Sredozemskem morju letos
V Sredozemlju sicer še vedno odmeva nedavna tragedija, v kateri so migranti utonili v brodolomu čolna med obalama Afrike in Evropske unije. Libijska obalna straža je po omenjenem brodolomu rešila 160 ljudi, iz morja pa so doslej potegnili 67 trupel. Natančno število pogrešanih še ni znano, saj krožijo nasprotujoči si podatki, poroča dpa. Libijska obalna straža tako na primer navaja 115 pogrešanih, Mednarodna organizacija za migracije (IOM) govori o 150 pogrešanih, po navedbah Rdečega polmeseca pa bi lahko v četrtkovem brodolomu čolna v morju blizu libijske obale umrlo celo do 200 ljudi.

Rajko Golob