fbpx

Salvini ne verjame besedam o Macronovi človečnosti in velikodušnosti: “Upam, da se bodo Francozi lahko osvobodili groznega predsednika.”

Foto: epa

Matteo Salvini, podpredsednik italijanske vlade, je izrazil upanje, da se bodo Francozi lahko znebili “groznega” vodstva predsednika Emmanuela Macrona. 

Matteo Salvini je v posnetku, ki ga je objavil na Facebooku, izjavil: “Upam, da se bodo Francozi lahko osvobodili groznega predsednika. Priložnost bo prišla 26. maja (takrat bodo volitve v Evropski parlament), ko bodo Francozi lahko končno spet prevzeli nadzor nad svojo prihodnostjo, usodo, ponosom, ki jih slabo zastopa lik, kot je Macron.” Macron bo seveda predsednik tudi po 26. maju, Salvinijeva izjava pa se je navezovala na Macronovo stranko En Marche! in pričakovanje, da bo pokleknila pred desničarsko tekmico Marine Le Pen. Večje število nacionalistov, ki jih bo Francija poslala v Evropski parlament, bo namreč pomenilo tudi večji udarec Macronovim evrofilskim ambicijam, ki vključujejo delitev suverenosti s sosedami Francije in vojsko EU, piše Russia Today.

Salvini je v začetku januarja na Poljskem pozval domoljube, naj sodelujejo v “renesansi evropskih vrednot”, da bi odpravili “nemško-francosko os” na celini. Po njegovem prepričanju so volitve v maju priložnost, da se odmaknemo od Evrope, ki jo vodijo birokrati.

Potem, ko so se Macronu zgodili rumeni jopiči, je njegova usoda v Franciji nadvse negotova. Gibanje se je začelo kot odziv na povišanje davka na gorivo, sedaj pa se je razvilo v široko zavračanje Macronovih ekonomskih politik. Nemiri v Franciji tako potekajo že deset tednov, v tem času pa je bilo aretiranih na tisoče protestnikov. Salvini pa tovrstne proteste pozdravlja: “Podpiram poštene državljane, ki protestirajo proti vladajočemu predsedniku, ki je proti svojemu ljudstvu.” Na to, da je politika v Evropi “postala gluha za potrebe državljanov, ki niso bili vključeni v najpomembnejše odločitve, ki vplivajo na njih”, pa je opozoril tudi Luigi Di Maio iz gibanja Pet zvezdic. Macron kljub na desettisočim protestnikom vztraja, da bo delovne in davčne reforme izpeljal, kot si je zamislil. Salvini pa je še dejal, da ne verjame besedam o “Macronovi človečnosti in velikodušnosti”.

M. S.

Komentarji so onemogočeni.