fbpx

Salvini v Italiji še naprej poziva k predčasnim volitvam: “Kdo se boji volitev? V demokraciji volitve ne bi smele nikogar prestrašiti!”

Matteo Salvini (Foto: epa)

Potem ko je v Italiji prišlo do skorajšnjega razpada koalicije med Ligo in Gibanjem petih zvezd, se vedno nazorneje kaže, da številni tamkajšnji politiki želijo izsiliti, da ne bi prišlo do predčasnih volitev, h katerim poziva sedanji notranji minister Matteo Salvini. Ta je prepričan, da volitve ne bi smele nikogar prestrašiti, saj so prav glasovi volivcev v demokratičnih državah tisto, na podlagi česar se lahko postavi trdna vlada. Salvinijevi Ligi ankete tudi sicer odlično kažejo, še najbolj verjetno pa je, da bi vlado po morebitnih predčasnih parlamentarnih volitvah sestavil skupaj s stranko Italijanski bratje, na čelu katere je Giorgia Meloni.

V Italiji še naprej potekajo debate o tem, kako rešiti politično situacijo, do katere je prišlo po tem, ko je notranji minister iz vrst Lige Matteo Salvini 9. avgusta letos vložil nezaupnico zoper predsednika vlade Giuseppeja Conteja. Pri tem pa se vedno bolj kaže, da gre številnim italijanskim politikom le za lastno politično preživetje in ne za dobro države, saj se na vsak način želijo izogniti morebitnim predčasnim volitvam, h katerim poziva Salvini in bi bile v nastali situaciji najboljša rešitev.

Zavlačevanje večine parlamentarnih strank na čelu z največjo vladno stranko Gibanje petih zvezd in opozicijsko Demokratsko stranko, ki je pripeljalo do tega, da bo Conte v senatu šele v torek  spregovoril o politični krizi, po čemer bi parlament lahko glasoval o nezaupnici ali pa bi premier predsedniku države Sergiu Mattarelli kar sam ponudil odstop, dokazuje, da se večina italijanske politike boji predvsem predčasnih volitev oziroma Salvinija. Ta namreč zaradi uspešnega spopadanja z migrantsko krizo med Italijani uživa zelo visoko podporo. Številni politiki, ki se bojijo za svoje stolčke, tako pozivajo k prehodni vladi Gibanja petih zvezd pod vodstvom Luigija Di Maia in Demokratske stranke pod vodstvom Mattea Renzija, kar bi onemogočilo Salvinija, saj bi to pomenilo, da do predčasnih volitev zaenkrat ne bi prišlo.

Luigi Di Maio in Matteo Renzi (Foto: epa)

Ankete v primeru predčasnih volitev kažejo na gladko zmago Salvinijeve Lige
Po poročanju spletnega portala Voice of Europe se v Italiji v primeru predčasnih volitev obeta desna vlada, ki bi jo sestavil Salvini. V najnovejših anketah je namreč njegova Liga prepričala kar 39 odstotkov Italijanov, medtem ko je podpora dosedanji največji vladni stranki, Gibanju petih zvezd, strmoglavila na borih 15 odstotkov. V primeru, da ne bi dosegel potrebnih 40 odstotkov, bi Salvini koalicijo najverjetneje sestavil s stranko Italijanski bratje, na čelu katere je Giorgia Meloni. Ta je pripravljenost na morebitno sodelovanje s Salvinijem že potrdila. “Analiza, opravljena na podlagi glasovanja na evropskih volitvah in najnovejših anket, nakazuje, da bi imeli stranki Liga in Italijanski bratje skupaj večino v obeh domovih. Poleg tega imamo podobna stališča glede številnih pomembnih vprašanj, ki se navezujejo na gospodarstvo, družino, priseljevanje in vrednote,” je med drugim povedala.

Giorgia Meloni in Matteo Salvini (Foto: epa)

Številni se želijo izogniti predčasnim volitvam predvsem zaradi strahu za svoje položaje
Na to, da se številni italijanski politiki želijo izogniti predčasnim volitvam predvsem zaradi strahu za svoje položaje, je že opozoril tudi Salvini. “Kdo se boji volitev? V demokraciji volitve ne bi smele nikogar prestrašiti, saj je ljudstvo naš delodajalec. Senatorji, poslanci, ministri in podsekretarji so zaposleni v javni upravi, so torej v službi ljudstva. Tisti, ki se bojijo soočenja z italijanskimi državljani, ki plačujejo prihodke parlamentarcem, imajo očitno nečisto vest,” je med drugim povedal na videoposnetku, ki ga je delil na Twitterju.

https://twitter.com/matteosalvinimi/status/1163388158832238592

Rajko Golob