Islamska država praznuje teroristični napad v Manchestru, kjer je umrlo 22 ljudi, tudi otroci, 59 ranjenih

Foto: Twitter

Najmanj 22 ljudi, vključno z otroci, je bilo ubitih v samomorilskem bombnem napadu, ko se je islamski samomorilec Salman Abedi razstrelil na koncertu pop glasbenice Ariane Grande v manchestrski areni. Zdaj je jasno, da za tem napadom stoji Islamska država in islamski radikalizem, saj po družabnih medijih njeni podporniki že slavijo, češ da so džihadistični teroristi “zadali uspešen in presenetljiv udarec” Veliki Britaniji, hkrati pa trdijo, da so to zgolj povračilni ukrepi za zračne napade na cilje ISIS-a v Iraku in Siriji. V zvezi z napadom so že prijeli 23- letnega moškega, v nakupovalnem centru pa so aretirali še enega človeka, ki je poskrbel za preplah.

Te grozljive številke smrti in ranjenih je potrdila tudi manchestrska policija, kot tudi, da se dejanje obravnava kot teroristični napad. Ta se je zgodil ob pol enajstih zvečer, britanski mediji pa poročajo, da so bili takoj po eksploziji grozljivi prizori, kako na tisoče mladih beži s kraja pokola. Ena izmed prič je Expressu zaupala, da so bila človeška trupla povsod. Dva uradnika pa trdita, da je eksplozijo povzročil samomorilski napadalec, eden od njiju je dejal: “Kar je res skrb vzbujajoče glede te vrste napadov, je, kako enostavno je neselektivno ubijati, raniti in ustrahovati nedolžne ljudi.” Sicer pa so se Britanci po poročanju njihovih medijev povezali z Američani, da skupaj raziščejo ta teroristični napad.

Posnetek, ki je razkriva stanje takoj po terorističnem napadu, si oglejte tukaj:

https://twitter.com/elliefreyax/status/866830824561414145

Tuji mediji že pišejo, da je to najhujši napad teroristični napad v Veliki Britaniji po 7. juliju 2005, ko so se bombni napadi zgodili v središču Londona, v njih pa je bilo ubitih 52 ljudi.

Policija potrdila, da je samomorilec uporabil improvizirano eksplozivno napravo
Okolica stadiona ostaja do nadaljnjega zaprta, britanske službe pa nadaljujejo s preiskavami. Da je šlo za samomorilski teroristični napad, pa je že potrdil Ian Hopkins iz policije v Manchestru, ki je dejal, da oblasti menijo, da je napad izvedel en človek, in sicer tako, da je uporabil improvizirano eksplozivno napravo. Policija se predvsem trudi ugotoviti, ali je bil samomorilec del večje teroristične celice ali pa je deloval na lastno pest.

Aktivni na družbenih medijih
Tamkajšnji prebivalci so enostavno pretreseni nad terorističnim napadom – kljub temu so pokazali solidarnost in tistim, ki se po dogodku ne morejo vrniti domov, ponudili prenočišče z besedami #RoomForManchester na Twitterju, Facebook pa je aktiviral iskanje pogrešanih, prav tako sporoča, katere od pogrešanih so že našli in kdo je na varnem.

Reševalci iz Manchesterja pa so sporočili, da so v tamkajšnje bolnišnice prepeljali 59 ranjenih in da so “številni ranjeni hodili po kraju tragedije”. Sicer pa so vse ranjene razporedili po šestih bolnišnicah. Na prizorišče pokola je prišlo več kot 50 reševalnih vozil. Da gre za teroristični napad z improvizirano eksplozivno napravo, pa priča tudi podatek, da so bili v ranjenih šrapneli. Policija je v bližini našla tudi sumljiv zapuščeni avtomobil.

Pevka Ariana Grande v napadu sicer ni bila poškodovana, jo je pa to nadvse pretreslo. Na svojem Twitter profilu je objavila: “Zlomljena. Iz dna mojega srca, tako zelo zelo mi je žal. Nimam besed.”

Eksplozija 30 sekund potem, ko je Ariana končala koncert
19-letni Matt Ledger, ki je bil na koncertu z dvema prijateljema, je za Express povedal: “Bili smo na prizorišču in smo zaslišali velik pok. Otroci so jokali, matere so pograbile svoje otroke in tekle proti izhodu – tam so bili lažje ranjeni ljudje.” Dodal je, da je sledilo prerivanje, v katerem so poteptali ljudi, medtem ko so poskušali zbežati ven. “Eksplozija je vse pretresla.” Ena izmed oseb, ki je bila na koncertu, pa je tvitnila, da se je eksplozija zgodila 30 sekund potem, ko je Ariana zapustila oder arene v Manchesterju. Nekdo drug pa je rekel, da je videl mlada dekleta, kako kričijo, ko so bila prekrita s krvjo. Menda je bilo tudi veliko dima. Predvsem pa sta vladala panika in zmeda. “To je nekaj strašnega. Kdo bi to lahko storil na koncertu, kjer so otroci in družine?” se sprašuje nekdo od udeležencev koncerta, še ena udeleženka pa dodaja: “Ljudje so tekli do najbližjega izhoda, vmes pa jokali. Veliko je prizadetih.”

“V Britanijo so se vrnile bombe, poslane nad otroke v Mosulu in Raqqi”
Po družabnih medijih pa podporniki Islamske države že slavijo, češ da je bil ta napad “uspešen in presenetljiv udarec” za Veliko Britanijo, in trdijo, da so to povračilni ukrepi za zračne napade na cilje ISIS-a v Iraku in Siriji. Rita Katz, izvršna direktorica vodilne nevladne protiteroristične organizacije, je v svoji izjavi rekla: “Zdi se, da so se bombe britanskega letalstva, poslane nad otroke v Mosul in Raqqo, pravkar vrnile v Manchester v Anglijo.” Sicer pa nobena teroristična organizacije še ni uradno prevzela odgovornosti za napad. So pa pripadniki in feni Islamske države objavili več sporočil v zadnjem času, kjer spodbujajo, da “volki samotarji” izvedejo samomorilske napade na Zahodu oziroma naj “vsaj” delijo posnetke Islamske države, kako grozi Evropi in ZDA.


Več sledi …

Marjanca Scheicher