fbpx

Sarkozy izpadel iz tekme za predsednika Francije

Nicolas Sarkozy (foto: epa)

Nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy je izgubil v strankarski tekmi za nominacijo za predsedniškega kandidata v francoski republikanski stranki. Boljša od njega sta bila protikandidata Francois Fillon in Alain Juppe. 

Sarkozy je že priznal poraz pred strankarskim tekmecem Francoisom Fillonom, ki je slavil po prvem nedeljskem krogu glasovanja v stranki. Na drugem mestu pa je končal nekdanji predsednik vlade Alain Juppe.

Prvo in drugo uvrščeni republikanske strankarske nominacije se bosta med seboj pomerila naslednjo nedeljo, zmagovalec pa bo nato s stranko nastopil na predsedniških volitvah naslednje leto, kjer se bo pomeril s skrajno desno kandidatko Marine Le Pen.

Republikancem kaže najboljše
Zaradi izjemnega padca popularnosti aktualne socialistične oblasti, ki jo vodi predsednik Francois Hollande, bo na naslednjih volitvah po vsej verjetnosti prišlo do spopada med zmerno desno in skrajno desno stranko, saj nobena od levih strank ne bo prišla v drugi krog. Javnomnenjske ankete trenutno kažejo, da bi dobil volitve kateri od desno sredinskih kandidatov.

V svojem zaključnem govoru je Sarkozy povedal, da zaradi poraza ni zagrenjen ali žalosten in želi svoji državi le najbolje. Novinarjem je kasneje povedal, da bo v nadaljevanju podprl tekmeca Fillona, ki ima po njegovem boljši program, kot Juppe. Fillon je sicer opravljal vlogo predsednika vlade, ko je bil Sarkozy med leti 2007 in 2012 predsednik države.

Bo Fillon naslednji predsednik Francije? (foto: epa)

Bo Fillon naslednji predsednik Francije? (foto: epa)

Francois Fillon je tehnokratski politik in anglofil, ki ne skriva navdušenja nad nekdanjo premierko Margaret Thatcher. V svojem programu pa obljublja korenite gospodarske reforme.

Sarkozy se je vrnil v politiko pred dvema letoma in je s svojimi ostrimi stališči vselej dominiral v svoji stranki, saj bi le tako konkuriral skrajno desni kandidatki Le Penovi in vprašanjem o varnosti, priseljevanju nezakonitih migrantov ter francoski identiteti.

M. P.