fbpx

Satelitski posnetki kažejo, da je bilo na tleh pred bombardiranjem gledališča v Mariupolju napisano “otroci” 

Beseda "otroci" je bila narisana z velikimi ruskimi črkami na obeh koncih stavbe (foto: Twitter)

Število žrtev bombnega napada na gledališče v Mariupolju, v katerem naj bi zatočišče našlo več kot tisoč ljudi, vključno z otroki, še vedno ni znano, saj jim granatiranje preprečuje, da bi ocenili število žrtev. V javnost pa je prišel šokanten satelitski posnetek, ki kaže, da je bila na obeh koncih stavbe z ogromnimi črkami zapisana ruska beseda za “otroci”, v očitni želji, da bi jo zaščitili pred obstreljevanjem.

Maxar Technologies je satelitske posnetke posnel marca, nekaj dni pred zračnim napadom ruskih sil. Posnetki prikazujejo, da je bilo v Doneškem regionalnem dramskem gledališču na pločniku okoli njega z velikimi belimi črkami napisana ruska beseda za “otroci” (дети), najverjetneje pa so pričakovali, da se bodo ruske sile usmilile otrok in stavbo prihranile obstreljevanja.

Kremelj napad zanika
Moskva je obstreljevanje zgradbe zanikala, število žrtev pa ostaja neznanka. Podžupan Mariupolja Sergej Orlov je sicer pred tem dejal, da je med 1.000 in 1.200 ljudi prvotno iskalo zatočišče znotraj stavbe, kar pa pomeni, da obstaja velika možnost, da so bili ljudje notri. Šlo naj bi za ženske in otroke, ukrajinsko vodstvo pa je to označilo za “še en vojni zločin s strani ruskega agresorja”. Rusko obrambno ministrstvo je po poročanju tiskovne agencije RIA napad zanikalo in za zločin obtožilo bataljon ekstremistov Azov, vendar ob tem niso predložili nobenih dokazov. Doslej je Kremelj zanikal vsako obtožbo na ciljanje civilistov, vendar Ukrajina temu oporeka, pri čemer se sklicuje na pretekli napad na porodnišnico.

Joe Biden in Vladimir Putin sta po napadu močno stopnjevala retoriko glede ukrajinske vojne, Biden je Putina označil za “vojnega zločinca” in napovedal, da bodo ZDA Ukrajini poslale dodatnih 800 milijonov dolarjev (600 milijonov funtov) vojaške pomoči, vključno z več protiletalskim in protitankovskim orožjem ter droni.

Tanja Brkić