fbpx

Savdska Arabija brez milosti do večspolnih oseb: Vdrli na zabavo in ubili dva transseksualca

Fotografija je simbolična (foto: epa)

Policija v Savdski Arabiji je do smrti pretepla dve večspolni osebi iz Pakistana. Okrutno dejanje šeriatske policije je spremljala množica ljudi, v izjavi pa so povedali, da je ena oseba umrla zaradi srčnega napada. 

Dogodek, ki zagotovo ni v ponos arabski policiji, se je zgodil na neki zabavi za transseksualce v prestolnici Riyad, na kateri so aretirali 35 transseksualnih oseb, dve pa so tako hudo pretepli, da sta umrli. Savdski mediji so pisali o moških, ki so bili oblečeni v ženske, vendar niso uporabili besede transseksualec.

Savdski minister za notranje zadeve je informacije o mučenju in smrtnih žrtvah označil za neresnične. “61-letna oseba je med akcijo doživela srčni napad in kasneje umrla v bolnišnici,” je dejal minister. Incident je sprožil tudi odziv Pakistana, ki želi pojasnila.

V policijskem poročilu je zapisano, da so udeleženci zabave imeli spolne odnose in se oblačili v ženske. Homoseksualnost je v Savdski Arabiji kazniva s smrtjo, sprememba spola pa je nezakonita, piše Express.

Islam prepoveduje vsakršno drugačnost – kaj bi na to rekel gejevski aktivist Blažič, ki migrantom izreka dobrodošlico?
Pakistanski vodja večspolnih oseb Trans Action Pakistan Farzan Riaz je prepričan, da so dve osebi z zabave načrtno pretepli s palicami, pred tem pa so jim na glave nataknili vreče. “Zelo smo ožaloščeni zaradi smrti dveh nedolžnih trans oseb in zahtevamo od savdske vlade, da razkrije resnično ozadje in detajle aretacije ter zdravstveno stanje aretiranih oseb.”

Foto: iStock

V humanitarni organizaciji Modre žile ocenjujejo, da so pripadniki več spolnih oseb žrtve nasilja, ki ga izvaja savdski režim, in niso obravnavani enako kot ostali državljani.

M. P.