fbpx

Savdska borka za pravice žensk odkorakala s socialnih omrežij: “Twitter je orodje, s katerim nas želijo utišati”

Savdijska aktivistka za pravice žensk Manal al-Sharif (vir: twitter)

Savdska aktivistka za pravice žensk je protestno zbrisala svoje profile na Twitterju in Facebooku, saj naj bi socialna omrežja postala orodja despotskih oblasti, ki nadlegujejo disidente in borce za pravice s troli ter roboti.

Manal al-Sharif je prejšnji teden, ko je bila na konferenci SingularityU Nordic, na odru zbrisala svoj Twitter račun, na katerem je imela okoli 300 tisoč sledilcev. Naslednji dan je po poročanju RT na YouTubu pojasnila, zakaj je to storila, in povedala, da je Twitter postal zbirališče “trolov, provladne drhali in robotov”.

“Ista orodja, ki jih uporabljamo za našo osvoboditev, uporabljajo za naše zatiranje in spodkopavanje in za širjenje lažnih novic in sovraštva, ne grem se več.” Al-Sharifova je pred leti zapustila Savdsko Arabijo in pomagala osnovati gibanje za pravice žensk, da lahko vozijo avtomobile.

Navkljub temu, da so Savdijci ženske pustili za volan, pa se je v zadnjih mesecih zaostril pregon proti aktivistkam. Najmanj 13 so jih aretirali na podlagi ohranjanja državne varnosti, tožilstvo pa za eno od disidentk zahteva obglavljanje.

Ivan Šokić