Se bo ukrajinsko žito izvažalo preko hrvaških pristanišč?

Kontejnerski terminal Brajdica v reškem pristanišču

Ukrajinske in hrvaške oblasti so dosegle dogovor, da se bodo lahko za izvoz ukrajinskega žita uporabljala tudi hrvaška pristanišča na Jadranskem morju in Donavi. Informacijo je včeraj razkril ukrajinski minister za zunanje zadeve Dimitro Kuleba.  

“Sedaj bomo delali na tem, da bomo vzpostavili najbolj učinkovite poti do teh pristanišč in skušali v najboljši meri izkoristiti dano priložnost,” je po srečanju s hrvaškim ministrom Radmanom povedal Kuleba.

K temu je dodal, da je pomembno vsako dejanje, ki prispeva k odblokiranju izvoza žita. Gre za prispevek h globalni prehrambeni varnosti. Spomnimo, Rusija je odstopila od sporazuma, ki je bil ob “blagoslovu” Združenih narodov sklenjen lani. Ukrajina, ena največjih izvoznic žita na svetu, je tako ponovno prikrajšana za pomemben vir proračunskih prihodkov, blokada pa je izjemno nevarna za države uvoznice, ki se zanašajo na ukrajinsko žito. Zaradi vsesplošnega pomanjkanja grozi masovna lakota. Rusija sicer trdi, da del dogovora, ki se nanaša na izvoz ruskih gnojil in prehrambenih izdelkov, ni bil izpolnjen.

“V kontekstu morebitne svetovne prehrambene krize je Hrvaška dala na voljo svoja pristanišča za izvoz ukrajinskega žita in bo to počela tudi v prihodnje,” je dejal zunanji minister Gordan Grlic-Radman.

Ukrajina se trenutno zanaša na izvozne poti, ki potekajo skozi Evropsko unijo, pa tudi na alternativno pot po reki Donavi. Rusija je sistematično targetirala dele infrastrukture v začetku prejšnjega meseca, poroča Reuters.

Govorila tudi o orožju
Kuleba je za medije sicer poudaril, da je bila glavna tema pogovora s hrvaškim kolegom izvoz orožja. O podrobnostih še ni želel govoriti: “Povedal bom le, da obstajajo specifični dogovori, ki bodo kmalu implementirani.” 

Na Hrvaškem se bo oktobra odvila mednarodna konferenca o deminiranju Ukrajine.

Ž. K.