fbpx

Se bodo odnosi otoplili? Kitajska in ZDA skupaj proti severnokorejski jedrski grožnji

Foto: EPA. Srečanje v Pekingu.

Severna Koreja je bila glavna tema pogovora ameriškega državnega sekretarja Rexa Tillersona z azijskimi partnerji ob zadnjem dnevu azijskega obiska, potem ko je uradni Pjongjang sporočil, da je uspešno testiral nov pogonski motor rakete. Do incidenta je sicer prišlo samo nekaj ur pred sestankom Tillersona s kitajskim predsednikom Xijem Jinpingom, kar je najvišje uradno srečanje ZDA in Kitajske po predsedniški zamenjavi v Beli hiši. Jinping trdi, da imata državi zdaj več skupnih interesov kot sporov, prav tako je Donalda Trumpa pozval k odločnejši komunikaciji in koordinaciji pri vzdrževanju miru na nemirnih področjih največje celine.

Naj spomnimo, v nedeljo je severnokorejski diktator Kim Džong Un uspešno testiral nov pogonski motor rakete, severnokorejska državna tiskovna agencija pa je poročala, da ima dogodek zgodovinsko vrednost, saj test predstavlja novo rojstvo raketne industrije v tej komunistični državi.
Ameriški predsednik Donald Trump se je v nedeljo sicer nemudoma odzval in javnosti potrdil, da se je s svojimi kolegi o Severni Koreji že večkrat temeljito pogovoril, dejanja te države pa je označil za “zelo, zelo slaba”, čeprav Kim Džonga po imenu ni želel izpostaviti.

Peking je bila Tillersonova zadnja postaja na njegovi prvi uradni azijski turneji, že prej se je namreč sešel tudi z uradnim Tokijem in Seulom. Eden glavnih povodov za obisk ameriškega državnega sekretarja v Aziji je bilo tudi obnašanje Pjongjanga, ki je v zadnjih mesecih izstrelil kar nekaj raket, kar je med vodilnimi globalnimi voditelji vzbudilo skrbi, da se Severna Koreja pripravlja še na en jedrski test.

Tillerson v Pekingu vendarle omilil svojo retoriko
Zanimivo pa je, da Tillerson na obisku v Pekingu ni uporabil tako ostre retorike do Pjongjanga, čemur so bili priča v Tokiju in Seulu. Ameriški sekretar je namreč takrat poudaril, da ZDA ne izključujejo niti vojaškega posredovanja, če bi bil mir v tem delu sveta močno ogrožen. Xi Jinping in Tillerson sta v Ljudskem hramu govorila sicer samo pol ure, med drugim pa sta se strinjala, da bodo tudi v prihodnje obstajale razlike v političnih pogledih Washingtona in Pekinga. ZDA si sicer želijo otoplitve odnosov, saj naj bi se z Jinpingom v kratkem sestal tudi Trump.

Foto: epa

ZDA so Kitajsko sicer opozorile, da je pravzaprav edina zaveznica Severne Koreje, in jo pozvale k sankcijam zoper diktatorja, ki ogroža mir v regiji. Kim Džongov izoliran režim pomeni, da je Severna Koreja v kar 75 odstotkih odvisna od gospodarskega sodelovanja s Kitajsko, brez Pekinga pa Džongov režim dolgo ne bi mogel preživeti. Tillerson in Jinping sta se sicer okvirno dogovorila, da bosta državi skupaj delali na tem, da bi severnokorejsko vlado prepričali, da izbere boljšo prihodnost za svoje ljudi. O detajlih nista želela govoriti.

Odpovedi skupnih vojaških vaj z Južno Korejo ne bo
Pričakuje se, da bodo ZDA kitajska podjetja, ki sodelujejo s Severno Korejo, kaznovala s finančnimi sankcijami. Američani namreč spreminjajo svojo politiko do Pjongjanga, potem ko se politika strateške potrpežljivosti v zadnjih 20 letih nikakor ni obnesla. Prav zato so ZDA že zavrnile kitajski predlog, da bi Američani prenehali z izvajanjem skupnih vojaških vaj z Južno Korejo, kar bi bilo sporočilo Pjongjangu, da zavezniki še verjamejo diktatorju Kim Džong Unu.

L. S.