Še ena Erdoganova diktatorska poteza: Islamistična Turčija zaplenila vse krščanske cerkve

Foto: epa

Turška islamistična oblast je napovedala vojno krščanstvu z zaplenitvijo vseh cerkva v mestu in jih podržavila. 

Predsednik Turčije Recep Tayyip Erdogan je v svoji zadnji potezi omejevanja svobode govora in religije prevzel šest cerkva v jugovzhodnem mestu Diyarbakir. Nacionalizacija krščanskih verskih objektov je zgolj zadnja izmed številnih zaskrbljujočih dogajanj Turčije v pogajanjih z EU za potovanja brez vizumov tega 80 milijonskega naroda.

Zasežene cerkve so katoliške, protestantske in pravoslavne. Ena izmed njih je stara kar 1700 let, poroča Ekspress. 

So res to naredili zaradi prenove mestnega središča?
Cerkve so postale v lasti in v upravljanju države, ki grobo krši človekove pravice in kjer je 98 odstotkov prebivalstva muslimanskega. Ukaz za zaplenitev cerkva je Erdogan izdal 25. marca. Turške oblasti pojasnjujejo, da želijo na tistem območju prenoviti zgodovinsko središče mesta, ki je bilo uničeno zaradi 10-mesečnih konfliktov med vladnimi silami in Kurdi iz kurdske delavske stranke.

Verniki so zaskrbljeni in razburjeni
Zaseg verskih objektov je razburil predvsem vernike, ki se resno bojijo, da jim je vlada stopila na prste zaradi njihove verske pripadnosti. Proti temu dejanju se bodo borili s pravnimi sredstvi. Pastor protestantske cerkve v Diyarbakirju je povedal, “da Erdoganova vlada teh objektov ni zavzela zaradi njihovega varstva, temveč da jih je zadržala zase”. 

Borili se bodo s pravnimi sredstvi
Združenje vernikov ene od cerkva je že uradno vložilo pritožbo proti sporni vladni akciji. V izjavi so zapisali, da med državne objekte spadajo javne institucije in druge, ki so namenjene bogoslužju ter se smatrajo za zgodovinsko in kulturno dediščino. “Ta odločitev je bila sprejeta brez pravnega ali dejanskega razloga in je nesprejemljiva znotraj obstoječih ustavnih okvirov,” so zapisali v pritožbi.

Tudi lokalne oblasti nasprotujejo vladi
Odločitvi nasprotujejo tudi lokalne oblasti, saj je po njihovem tovrsten ukrep premalo pravno argumentiran in bo povzročil veliko škodo celotni kulturi mesta. Vladni ministri pa vztrajajo, da nadzor nad cerkvami ni versko motiviran, ker naj bi v mestu zavzeli tudi številne mošeje.

Toda za razliko do krščanskih cerkva, ki se vzdržujejo same, so vse mošeje v Turčiji državno podprte in financirane, zato se za njihovo prihodnost ni bati.

Razmere so podobne tistim v Siriji
Škandal turških oblasti je kritizirala tudi svetovalka za zunanje zadeve Victoria Coates, ki je nacionalizacijo primerjala z razmerami na Bližnjem vzhodu, kjer sistematično preganjajo kristjane. Turška vlada bi po njenem morala objekte takoj vrniti dejanskim lastnikom.

Erdogan nadaljuje z avtokratskimi potezami
Nedavno je Erdogan zavzel tudi opozicijski časopis Zaman, ki je od takrat naprej predvidljivo provladni. Njegove nedemokratične poteze so zbudile pozornost zahodnega sveta in Evrope, kjer se politika trudi z reševanjem kaosa, ki je posledica migrantske krize. V tem kaosu želi Erdogan izboljšati pogajalske pozicije za vstop Turčije v Evropsko unijo in za odprtje meja 80-milijonski Turčiji.

M. P.