fbpx

[Še so mediji, ki pišejo po resnici] Die Tagespost: Slovenijo so postavili na pranger, kar škodi celotni EU!

Foto: STA

V poplavi aktivističnih medijev, ki jim naši mediji in družabna omrežja namenjajo največ pozornosti, se najdejo tudi mediji, ki o Sloveniji pišejo bolj objektivno. Die Tagespost je tako zapisal, da pretirani ideološki napadi oziroma očitki zoper vlado v Ljubljani, ki v teh dneh prevzema predsedovanje Svetu EU, škodijo celotni EU in ne le Sloveniji.

Po Poljski in Madžarski je zdaj še Slovenija na mednarodnem prangerju,” je zapisal nemški Die Tagespost. “Orbanizacije”, pa tudi ukinitve medijske svobode in vladavine prava, Slovenijo obtožujejo tudi nekateri nemško govoreči mediji – nekateri med njimi na daljavo diagnosticirajo vlado Janeza Janše. “Če želite vladi v Ljubljani narediti največ škode, je trenutek dobro izbran: Slovenija danes za šest mesecev prevzema predsedovanje Svetu EU,” so izpostavili.

Trenutno je v mnogih evropskih državah močna notranja politična polarizacija. Vendar pa kljub temu preseneča, da tuji mediji na primeru Poljske, Madžarske in Slovenije prevzemajo naracijo posamezne nacionalne opozicije ena na ena. Malo raziskovanja, objektivne distance in ravnotežja ne bi bilo le bolj novinarsko, bilo bi tudi precej bolj verodostojno. Poleg tega bi bil zlasti v primeru nemških medijev to tudi izraz spoštovanja manjših držav in narodov. Opazna je tudi razgibanost domačih političnih sporov: na Madžarskem kot v Sloveniji vlada živahna, glasna in barvita opozicija.

Agresivna opozicija s predsodki
akaj kritike v konkretni zadevi tako pogosto preidejo v splošen očitek, da vladajoči sami po sebi ogrožajo demokracijo in pravno državo? In zakaj je – ne glede na mednarodni ugled lastne države – napačna trditev, da je raznolikost medijev ogrožena? Slovenski premier Janez Janša še zdaleč ni stabilna večina v smislu Viktorja Orbána. V Ljubljani se izjemno krhka vlada spopada s pandemijo korone, z agresivnim nasprotovanjem in predsodki, ki se hitro širijo v tujino. “Skoraj se zdi, da Janševi kritiki hrepenijo po neuspehu slovenskega predsedstva Svetu EU. Vendar pa ne bi bila oškodovana samo vlada Janše, temveč celotna Evropska unija,” so v Die Tagespost še opozorili.

Sara Bertoncelj