fbpx

Seehofer še naprej vztraja pri zavračanju migrantov na nemških mejah – bo Merklova sprejela njegov predlog?

Notranji minister Horst Seehofer in kanclerka Angela Merkel. (Foto: epa)

Vodstvo nemške Krščansko-socialne unije (CSU) je nemški kanclerki in vodji sestrske Krščansko-demokratske unije (CDU) Angeli Merkel v sporu glede migracijske politike predstavilo nov kompromisni predlog.

CSU nemškega notranjega ministra Horsta Seehoferja še naprej vztraja pri tem, da bi na nemških mejah zavračali vse migrante, ki so jih že registrirali v drugih članicah EU. A hkrati po novem podpirajo prizadevanja za sprejetje podobnih ukrepov na evropski ravni.

Zavzemajo se sicer, da bi čimprej sprejeli ukrepe za novo ureditev nemškega azilnega sistema, ki jih je Seehofer vladi predstavil že v svojem načrtu o upravljanju migracij. Kot so pojasnili, sprejemanje ukrepov na ravni EU po izkušnjah sodeč terja več časa.

Vzpostavlja se “os voljnih” proti nezakonitim migracijam
Merklova je po informacijah dpa medtem na pogajanja prišla s predlogom, da bi z najbolj obremenjenimi državami, kot sta Italija in Grčija, sklenili dvostranske sporazume. Tako bi imeli boljšo pravno podlago za zavračanje prosilcev za azil na nemški meji. Merklova bo sicer v ponedeljek v Berlinu gostila novega italijanskega premierja Giuseppeja Conteja, nato pa se bo v torek sestala še s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. Osrednja tema obeh srečanj bo verjetno nova ureditev evropskega azilnega sistema.

Nemški notranji minister je sicer v sredo ob obisku avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza Avstriji zagotovil podporo pri načrtih za zaščito zunanjih meja Evropske unije. Kurz je ob tem povedal, da so notranji ministri Avstrije, Nemčije in Italije oblikovali “os voljnih” za boj proti nezakonitim migracijam.

C. Š., STA