fbpx

Šestnajst hrvaških generalov ostro nad grozote komunistov, politike, birokrate in sodnijo, ki politizira, namesto da bi reševala dejanske probleme

Foto: Braniteljski portal

Šestnajst hrvaških generalov je v nedavno objavljenem odprtem pismu, namenjenem javnosti, spregovorilo o stanju v državi, za katero so se skupaj s svojimi soborci borili. Dovolj jim je politizacije okoli pozdrava “Za dom spremni.” Poudarjajo, da je to bil vzklik s katerim so se hrvaški domoljubi borili proti četnikom in JNA na samem začetku vojne za hrvaško osamosvojitev, ko številni med njimi niso imeli nikakršnega orožja. Namesto, da bi se posvetili pomembnim vprašanjem, kot je demografska slika, politika in birokracija preganjata svoje fantazme, so bili neprizanesljivi podpisani generali.

“Navkljub vsem težavam s katerimi se sooča hrvaški narod v zadnjih letih in desetletjih, jalove razprave o preteklosti, drugi svetovni vojni, NDH, Jaseonvcu in ustaših, četnikih, partizanih, Pliberku in križnih potih, o brezni in jamah v katerih leži na deset tisoče razoroženih hrvaških vojakov, civilistov, žensk, otrok in starcev ne pojenjajo,” so v uvodu v odprtem pismu objavljenem na Braniteljski portal zapisali hrvaški generali.

Podpisniki so opozorili na grozote, ki so jih zagrešili privrženci komunistov v prvih mesecih po koncu druge svetovne vojne. “Osvoboditev” je za mnoge v maju, juniju in juliju 1945 pomenila smrt v povojnih pobojih. Vse do leta 1990 pa se je vršil komunistični teror s pomočjo kontraobveščevalne službe in Udbe. Likvidacije pa so jugoslovanski komunisti vršili po celem svetu, ne samo v Jugoslaviji.

Žrtve niso ne dostojno pokopane, svojci niso prejeli opravičila
“Nihče se ni nikoli, niti zločinski komunistični sistem bivše FNRJ, SFRJ, niti pripadniki tega sistema niso opravičili za te pošastne množične zločine!”, so opozorili podpisani. Potomci žrtev komunističnega terorja še dandanes niso dočakali, da bi se ta grozodejstva raziskalo ne glede na to kdo jih je zagrešil in ne glede na to ali gre za Jasenovac, Macelj, Hudo jamo ali katerakoli druga grobišča, “ne glede na to ali gre za črne, rdeče, komuniste, naciste ali fašiste.”

“Ne samo to, na javni sceni imamo politike, ‘antifašiste’, ki zločine opravičujejo in pravijo, da so bili nujni,” so zapisali hrvaški generali, ki so izpostavili predsednika HSS Kreša Beljaka, ki je nedavno povedal da obžaluje da ‘osvoboditelji’, kakor sam naziva komunistične klavce, kosovci in udbaši niso bili bolj temeljiti pri svojih čistkah. Nekoč ponosna kmečka stranka, ki jo je vodil Stjepan Radić, na katerega so izvedli atentat v parlamentu v Beogradu, te din ni niti bleda senca svoje nekdanje slave.

“Polna usta so jih antifašizma in sejanja sovraštva proti ustašem, ki jih izmišljalo sproti in to najpogosteje takrat, kadar na dan pridejo družbene anomalije, nevidna korupcija, ropanje in lopovi!”

Za dom spremni je pozdrav domoljubov, ne ustašev
Ob tem so se hrvaški generali dotaknili pesmi Čavoglave popularnega pevca Marka Perkovića – Thompsona, za katero je višje kazensko sodišče RH presodilo, da jo lahko prosto izvaja skupaj z vzklikom “Za dom spremni”. Širši javnosti je dobro znano, da gre za udarno pesem iz vojne za domovino, so zapisali generali, ki so opozorili, da je Thompsonova pesem bodrila goloroke hrvaške branitelje, ki so se borili proti armadi petokrakih zvez med katerimi je bila pomešana marsikatera četniška kokarda. Borili so se proti tisti, ki so v Vukovarju prepevali “bit će mesa, bit će mesa, klat’ ćemo Hrvate!”

Hrvaški pevec Marko Perković Thompson. (Foto: STA)

Generali so se obregnili tudi ob oglašanje ustavnega sodišča, ki se je čutilo poklicano podati mnenje da gre za ustaški pozdrav, in kot tak naj ne bi bil v skladu z ustavo RH. “Bilo bi zanimivo vprašati to sodišče, ali je Smrt fašizmu svoboda narodu, ki v svojem bistvu kliče k pobijanju protiustaven in ali je morda podoben ali enak kot fašistični, nacistični, glede na to, da os pod tem pozdravom storjeni grozni zločini nad nedolžnimi ljudmi.”

“Vsak zločin je zločin, in z ničemer se ga ne more opravičevati,” so bili jasni generali, ki so obsodili toleranco do komunističnih ideoloških simbolov. Ob tem so poudarili, kako je bila ideja nacionalne sprave, ki jo je realiziral prvi hrvaški predsednik dr. Franjo Tuđman, izdana. Ponosno, svobodno Hrvaško, polno zanosa in energije so branitelji predali politikom. “Nismo jim predali pravljice o partizanih in ustaših! Ta poglavja naše zgodovine smo pustili za sabo.”

Potrebno se je posvetiti dejanskim problemom
Pri tem so generali spomnili, da je NDH, vzklik “Za dom spremni” uporabljala zgolj leto dni. Vzklik je veliko starejši od ustašev. Ustaši so v času vojne uporabljali vzklik “Za dom i poglavnika spremni”, so pojasnili generali. “V globlje zgodovinske razprave ne želimo in ne bomo šli, kakor tudi ne bomo nasedali ustaškim, kosovskim, udbaškim, partizanskim in ostalim protihrvaškim zgodbam.”

Prvi hrvaški predsednik dr. Franjo Tuđman (foto: HINA)

Svoje pismo so hrvaški generali zaključili s pozdravom “domovini zvesti”. Pred tem pa so še opozorili na katastrofalno stanje v državi, še posebej glede demografske slike.

Ivan Šokić