Sestrska stranka Levice močno poražena v Grčiji

Grški premier in vodja politične stranke Nova demokracija Kyriakos Mitsotakis po rezultatih volitev 2023 (Foto: epa)

Grška vladajoča stranka Nova demokracija je na volitvah prepričljivo premagala levičarsko Syrizo, vendar premier Kyriakos Micotakis namiguje na novo glasovanje, ki bi jim omogočilo samostojno vladanje v koaliciji. Volitve so namreč potekale po novem zakonu o proporcionalnem predstavništvu, zaradi katerega posamična stranka težko pridobi dovolj poslanskih sedežev za sestavo vlade. Volivci levičarske Syrize, ki se istoveti s slovensko Levico, so sodeč po grafu premika volivcev odšli k socialdemokratom PASOK in komunistični KKE, ki so pridobili na sedežih.

Stranka Nova demokracija (ND) premierja Kiriakosa Mitsotakisa je na nedeljskih državnih volitvah v Grčiji prepričljivo zmagala nad svojim glavnim tekmecem, levičarsko stranko in Siriza Aleksisa Ciprasa, kažejo uradni preliminarni rezultati.  Po večini obdelanih volišč naj bi ND imela 21 točk prednosti pred Sirizo, vendar še vedno brez absolutne večine. Grški premier Micotakis je izid pozdravil kot “politični potres” in močan mandat za ND.

Grški premier Kyriakos Micotakis je po zmagi za medije povedal, da je njegova konservativna stranka z izjemno zmago na nedeljskih volitvah sprožila “politični potres”, vendar je namignil, da si bo prizadeval za nove volitve, da bi zagotovil absolutno večino, ki bi stranki omogočila samostojno vladanje. Po večini preštetih glasov je njegova stranka Nova demokracija dobila 40,8 odstotka glasov, s tem pa 20 točk prednosti pred levičarsko stranko Siriza Aleksisa Ciprasa, ki je imela 20,1 odstotka glasov. Volilna udeležba je bila 60-odstotna.

Po skoraj vseh preštetih rezultatih naj bi stranka gospoda Mitsotakisa osvojila 146 sedežev, pet sedežev manj od 151, potrebnih za večino. Zemljevid volitev ministrstva za notranje zadeve je pokazal, da so vsi grški volilni okraji razen enega obarvani v modri barvi Nove demokracije. Levičarsko Syrizo je prehitelo desnosredinsko gibanje PASOK, za njo močno zaostajata komunistična KKE z manj kot 7,5 odstotki, medtem ko se stranka paradnega konja Yanisa Varufakisa Mera25 v parlament sploh ni uvrstila.

Foto: zajem zaslona Ekloges

Kljub jasnemu vodstvu so napovedi grškega notranjega ministrstva pokazale, da Novi demokraciji manjka šest sedežev do prevzema večine v parlamentu, zaradi česar ima Mitsotakis možnost sestaviti koalicijo ali izvesti novo glasovanje za odločilen rezultat. Drugo glasovanje bi lahko potekalo konec junija ali v začetku julija. Sestrska stranka slovenske SDS je bila slavnostno razpoložena že od zadnjih anket, saj jim je podpora izjemno narasla. Od ponedeljka bo grška predsednica Katerina Sakellaropoulou trem vodilnim strankam – Novi demokraciji, Sirizi in socialističnemu PASOK-u – dala tri dni časa za oblikovanje koalicijske vlade. Če jim to  ne bo uspelo, bo Sakellaropoulouva približno mesec dni kasneje imenovala začasno vlado za pripravo novih volitev.

Volivci globoko razočarani nad levičarsko Syrizo
48-letni Cipras in zagnani vodja levičarske Syirze je sicer omilil radikalno retoriko, ki je najprej pritegnila njegovo bazo, a je med volilno kampanjo obljubljal, da bo zvišal plače v javnem sektorju za ublažitev posledic rasti življenjskih stroškov in posodobil državne ustanove vključno z javnim zdravstvenim sistemom. Izkazalo se je, da so bili cilji Syrize visoki, stranka pa je globoko razočarala svoje volivce z volilnim rezultatom.

Aleksis Cipras (Foto: Facebook)

Ko so volilne ankete pokazale, da je Nova demokracija na dobri poti, da postane največja stranka v parlamentu, so njeni predstavniki namignili, da si želijo drugo glasovanje. Volitve so potekale po novem zakonu o proporcionalnem predstavništvu, zaradi katerega katera koli stranka posebej težko pridobi dovolj poslanskih sedežev za sestavo vlade. Če bodo druge volitve, verjetno konec junija ali v začetku julija, se bo zakon znova spremenil in prešel na sistem, ki bo vodilno stranko nagrajeval z dodatnimi sedeži, s čimer bo vodilni kandidat lažje zagotovil parlamentarno večino.

Mitsotakis znan po trdnih stališčih
55-letni Mitsotakis, nekdanji direktor bančništva in svetovalec podjetja za globalno upravljanje je zmagal na zadnjih volitvah leta 2019 z obljubo poslovno usmerjenih reform in zagotovil, da bo nadaljeval z zniževanjem davkov, spodbujal naložbe in zaposlovanje srednjega razreda. Čeprav je njegova priljubljenost po železniški nesreči 28. februarja, v kateri je umrlo 57 ljudi, padla, si je na vseh področjih prizadeval za izboljševanje razmer.  Mitotakis je znan tudi po svojem trdnem stališču o migrantski politiki, zavezal se je namreč, da bo leta 2026 podaljšal ograjo, ki bi tako pokrila skoraj celotno dolžino 192-kilometrske meje Grčije s Turčijo. Prav tako želi, da EU zagotovi sredstva, pri čemer trdi, da Grčija ne bi smela sama nositi stroškov zaščite večine bloka problematičnih meja.