fbpx

Severna Koreja grozi z jedrskim napadom

Foto: STA

Le dva dni pred praznovanjem 64. obletnice konca vojne na korejskem polotoku severnokorejski vojaški častniki obljubljajo ‘končno zmago’ v vojni proti Združenim državam Amerike, poročanje severnokorejske državne tiskovne agencije povzemajo tuji mediji. Ameriška vojska je bila opozorjena, da bo diktator Kim Jon Un izstrelil ‘močno jedrsko kladivo’ v samo srce Amerike, če bo ta še naprej vzpodbujala menjavo oblasti v Pjongjangu. Na to možnost je minuli teden nakazoval direktor ameriške obveščevalne službe CIA, Mike Pompeo, s tem, ko je izjavil, da je za ZDA najpomembnejše, da odkrijejo možnost, da bi severnokorejsko vlado pod vodstvom Kim Jong Una ločili od jedrskega programa in oboje razbili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Severnokorejski vojaški poveljnik, Hwang Pyong So, je dejal, da želi ‘bolj dinamičen boj, ki bo dal sijaj zgodovini Velike zmage vojne generacije in pripeljal do končne zmage 27. julija’. Dan, 27. julij, Severna Koreja namreč praznuje kot dan zmage nad ZDA. Svetovna javnost je zaskrbljena nad morebitno ponovno izstrelitev medcelinske balistične rakete dolgega dosega v čast praznovanja. Da se uradni Pjongjang resnično pripravlja na ponovno testiranje, kaže tudi oprema za izstrelitev, ki so jo prejšnji petek prepeljali v mesto Kusong, ki je bilo prizorišče prejšnjih testiranj.

Korejski polotok je bil ob koncu 2. svetovne vojne razdeljen na dve okupacijski coni – severni del so zasedli Sovjeti, južni del pa Američani, ki so polotok osvobodili izpod japonske okupacije. Razmejitvena črta med conama je potekala po 38. vzporedniku. Na razmejitveni meji med Severno Korejo, kjer se je oblikovala komunistična ureditev, in Južno Korejo, kjer so Američani podpirali diktatorsko oblast, je prihajalo do obmejnih spopadov, ki so se razvili v uničujočo vojno. Dogovor o prekinitvi ognja iz leta 1953 korejske krize ni rešil. Premirje ni bilo nikoli podpisano, korejsko vprašanje je vse do danes ostalo nerešeno.

Ameriška obrambna obveščevalna agencija (DIA) verjame, da je komunistična diktatura na dobri poti do izgradnje medcelinske balistične rakete, opremljene z jedrsko konico, ki naj bi jo bila sposobna pridobiti v letu 2018 in izvesti jedrski napad na ZDA.

Severna Koreja je v lanskem letu izvedla dva jedrska poskusa in več poskusnih izstrelitev raket, zaradi česar so se povečale napetosti na Korejskem polotoku, 4. julija pa je prvič poskusno izstrelila tudi medcelinsko raketo.

U. V.