fbpx

Severna Koreja izvedla nov jedrski poskus! Bo svet končno ustavil norega diktatorja?

Foto: Twitter

Severna Koreja je danes izvedla svoj šesti jedrski poskus. Razvili so novo in naprednejšo vodikovo bombo, ki so jo namestili na medcelinsko balistično raketo. Temu sta sledila dva potresa, kitajski seizmološki center pa napoveduje, da bo  sledilo še posedanje tal po eksploziji. Japonska vlada je proti Pjongjangu že ostro protestirala.

Eksplozija je po jedrskem poskusu na območju, kjer Pjongjang izvaja jedrske poskuse, povzročila dva potresa, prvega z magnitudo 6,4, za tem pa še drugega, nekoliko manjšega, z magnitudo 4,6. Kitajski seizmološki center napoveduje, da je možno, da bo temu sledil podor oziroma posedanje tal po eksploziji. Šlo naj bi za novo in zelo napredno vodikovo bombo, ki se lahko namesti na medcelinsko balistično raketo.

Japonska vlada je zaradi dogodka že začela protestirati proti Pjongjangu. “Potem ko je preučila poročila meteorološke agencije in druge informacije, vlada potrjuje, da je Severna Koreja izvedla jedrski poskus,” je za medije dejal japonski zunanji minister Taro Kono. Dodal je, da gre za ”skrajno neopravičljivo dejanje” in da je Tokio že vložil protest pri severnokorejskem veleposlaništvu v Pekingu. Južnokorejska agencija za potrese  je dejala, da je bil tokratni poskus do šestkrat močnejši od prejšnjega, ki ga je Severna Koreja izvedla septembra lani.

Foto: epa

Preizkus vodikove bombe je za Severno Korejo bil ”popoln uspeh
Severnokorejska državna televizija sporoča, da je šlo za novo napredno vodikovo bombo. To so namestili na medcelinsko balistično raketo, preizkus pa naj bi  bil ”popoln uspeh”. Bomba ima več sto kiloton, detonirajo pa jo lahko na visoki višini, navaja KCN, severnokorejska tiskovna agencija. Kim Džong Un je danes obiskal tovarno, kjer so orožje namestili na raketo.

Foto: epa

O grožnji sta ZDA in Japonska govorili že v soboto
O Severni Koreji sta še pred novim jedrskim poskusom v soboto po telefonu govorila ameriški predsednik Donald Trump in japonski premier Šinzo Abe. “Voditelja sta potrdila pomembnost tesnega sodelovanja med ZDA, Japonsko in Južno Korejo v luči naraščajoče grožnje, ki jo predstavlja Severna Koreja,” so, kot poroča STA,  po pogovoru sporočili iz Bele hiše.

Svet jedrski poskus obsoja
Preizkus vodikove bombe je zelo vznemiril predvsem Peking, ki ostro obsoja in kritizira Pjongjang, ker ta ignorira mednarodne obsodbe njegovega jedrskega programa. Severno Korejo je svet že pozval, naj se vrne k reševanju problemov prek dialoga. Južnokorejski predsednik Moon Jae-in je proti Severni Koreji zahteval najstrožje sankcije, vključno s sankcijami Varnostnega sveta Združenih narodov. Dejanje strogo obsoja tudi Moskva, iz ruskega zunanjega ministrstva pa so sporočili, da so pripravljeni sodelovati pri skupnih prizadevanjih in pogovorih, ki bi uredili razmere.

Foto: epa

A. L., STA